Podul feroviar transfrontalier de la Cantemir ar putea fi modernizat
Photo: trm.md

Podul feroviar transfrontalier de la Cantemir ar putea fi modernizat

Autorităţile de la Chişinău, dar şi cele de la Bucureşti şi-au propus să refacă din podul feroviar de la Cantemir, un punct de trecere mixt, aşa încît vor fi păstrate şinele pentru tren, dar va mai fi construit şi carosabil pentru automobile. Comisia de expertiză va fi cea care va da start lucrărilor, cînd însă se va întîmpla, autorităţile nu ştiu, relatează Mesager.

Podul de la Cantemir, la sfîrşit de reconstrucţie va fi o scurtătură pentru cei din zonă care vor să ajungă la Bucureşti, dar le va oferi şi o mai mare posibilitate de a călători atît cu trenul, cît şi cu maşina personală.

„Eu cred că aici va fi o mare impulsionare în dezvoltarea economică în teritoriu pentru că traseul pînă la București s-ar micșora cu circa 80 de km într-o direcție, va fi o descărcare a vămii Albița, unde sunt rînduri interminabile mai ales vara", spune preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi.

Podul de pe traseul Cantemir-Fălciu ar putea scăpa de rugina adunată de 40 ani. Autorităţile române şi cele din Republica Moldova vor să facă din acest pod feroviar un adevărat punct de trecere a frontierei, bine amenajat, cu carosabil accesibil pentru maşini și camioane. Deocamdată, însă, lucrurile sunt la nivel de idee. Asupra acestui proiect urmează să se expună o comisie de expertiză.

„Este posibila realizarea unei soluții tehnice pentru a se trece cu autovehiculele, mai rămîne să stabilim dacă va fi pînă la 3,5 tone sau pînă la 7,5 tone. Cînd se va întîmpla asta mi-e greu să vă spun. O să discut și cu colegii mei de la calea ferată pentru a găsi o soluție rapidă, pentru asta o să avem nevoie și de o solicitare fermă din partea raionului (n.r. Cantemir)", afirmă Iulian Matache, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, România.

Source: trm.md

Keywords:

pod , calea ferata , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.