16 february 2018, 10:40 Music of the national minorities views 10189
Lupii au făcut ravagii în două gospodării din oraşul Cimişlia
16 february 2018, 10:40 Music of the national minorities views 10189

Lupii au făcut ravagii în două gospodării din oraşul Cimişlia

O haită de lupi a făcut din nou ravagii în două gospodării din oraşul Cimişlia. Zece iepuri au fost sfîşiaţi, iar alţi trei au fost răniţi. Primarul oraşului a anunţat că a convocat pentru mîine o şedinţă pentru a găsi soluţii în acest sens. Acum o săptămînă, lupii au sfîşiat zece capre, iar 13 au fost rănite.

Oleg Caraiman, unul dintre gospodarii care a avut de suferit, povesteşte că a auzit cîinele lătrand, însă nu a ieşit afară pentru că i-a fost frică.

"Am avut oaspeţi nepoftiţi, sîntem atacaţi partea asta de Cimişlia de lupi şi de cîini vagabonzi. Ne aduc daune considerabile, la vecini au fărmat nu demult caprele, la noi iaca iepurii. Au vrut să intre şi la capre, dar nu le-a reuşit", a spus locuitorul oraşului Cimişlia, Oleg Caraiman.

Şi acest gospodar a avut de suferit din cauza lupilor.

Potrivit reprezentanţilor de la Asociaţia Vînătorilor din Cimişlia, ar putea fi vorba nu doar de lupi, dar şi de şacali sau cîini.

"Nu ştiu prin ce metode se poate adeveri dacă sînt lupi sau nu. Avem lege unde la aşa specii de animale este interzis vînatul pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă va fi vorba de alte răpitoare precum şacalii, atunci printr-o decizie va fi organizată reglarea numerică a acestora", a afirmat reprezentantul Asociaţia Vânătorilor din Cimişlia, Petru Leancă.

Primarul oraşului Cimişlia spune că va convoca vineri o şedinţă pentru a vedea ce măsuri ar putea întreprinde.

"Discutăm în consiliu situaţia care s-a creat, sper că duminică să fie clar cu ce fel de fiare avem de a face. Mulţi specialişti cred că ar fi vorba de cîini sălbatici. Dacă vor fi lupi atunci se complică situaţia, pentru că ei sunt în cartea roşie. Statul ar trebui să aibă o lege care să acopere pierderile ce le provoacă aceste animale", a spus primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Acum o săptămînă, o haită de lupi a intrat într-o altă gospodărie din Cimişlia şi a sfîşiat zece capre, iar 13 au fost rănite.

Source: prime.md

Keywords:

lupii , Cimișlia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
769 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.