15 january 2017, 15:35 views 6030
Zeci de voluntari din Ruseştii Noi au curăţat mai multe gospodării de zăpadă
15 january 2017, 15:35 views 6030

Zeci de voluntari din Ruseştii Noi au curăţat mai multe gospodării de zăpadă

Zeci de voluntari din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni au sărit în ajutorul oamenilor care se descurcă greu de unii singuri. Înarmaţi cu lopeți ei le-au curăţat de zăpadă curțile caselor.

După ninsorile abundente din ultimele zile, mai multe case din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, au rămas blocate în nămeți.

În ultimii nouă ani, Tudor Cîrlan se deplasează într-un scaun cu rotile:

"Nu ies din casă deloc doar pînă în prag trag un aer curat olecuțică și în casă înapoi. Așa supravețuim noi cum dă Dumnezeu."

Următoarea în listă a fost gospodăria Anei Mişin. Din cauza vîrstei înaintate şi sănătăţii şubrede, ea nu se ridică din pat:

"Eh la magazin nu mă pot duce eu. Eu nu pot merge. Iată mâinile, nu pot nimic."

Femeia are 11 copii, însă niciunul nu a venit să-i curețe ograda de zăpadă.

"Au și ei pe la treburile lor. Lucrează."

Cei care i-au sărit în ajutor sunt elevii de la liceul din sat.

"Tinerii trebuie să se implice în problemele la alții, nu săse gîndească numai la ei. Și nu cred că e așa de greu. Îți face timp o oară de vreme să ajuți lumea", a spus Andrei Cebotaru, voluntar.

Autorităţile din localitate au menționat că își propun să procure tehnică specială de deszăpezire.

"Drumul central sau rediunal care duce spre Ulmul care duce de la Chisinau spre Ulmu se curăță de către SA Drumuri Ialoveni. Ca să curățăm și drumurile laterale sau drumurile din comună atunci noi trebuie să achităm. Și cu părere de rău greiderul de la SA Drumuri Ialoveni costă usturător de mult, undeva peste 600 de lei ora", a declarat primarul satului Ruseștii Noi, Pavel Codreanu.

Tractorul de care are nevoie satul costă peste 2.600 de dolari. Cea mai mare parte din sumă este oferită de guvernul Elveției. Conform proiectului, diferența de 2.500 lei trebuie să o achite localnicii.

Source: publika.md

Keywords:

voluntari , zapada , Ialoveni

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
273 locuitori

Pietrosul Nou este un sat din cadrul comunei Făleştii Noi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Pietrosul Nou a fost înființat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.