11 march 2017, 16:30 views 47353
Satul Palanca, în carantină timp de 60 de zile!
11 march 2017, 16:30 views 47353

Satul Palanca, în carantină timp de 60 de zile!

Satul Palanca din raionul Ștefan Vodă, unde a fost depistat zilele trecute un focar de pesta porcină, se află în carantină timp de 60 de zile. Toate porcinele din localitate se află sub supraveghere și este interzisă scoaterea produselor din carne din acest sat pe o rază de 10 kilometri.

Până la finele zilei, aici vor fi amenajate filtre sanitare, cheltuielile fiind suportate de Primăria localității. Totodată, în contextul amenințării răspândirii virusului, se vor monitoriza toate obiectele supuse supravegherii sanitar-veterinare de stat cu risc sporit pentru Peste Porcină Africană, cum ar fi ferme, gospodării ale populației, abatoare, unități de procesare și tranșare a cărnii, piețe agroalimentare ș.a.

Potrivit conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în prezent, în Ucraina sunt 28 de focare active de pesta porcină. În acest context sunt monitorizate punctele de trecere ale frontierei moldo-ucrainene, totuși, un risc sporit există și din partea faunei sălbatice.

În zona de frontieră a Republicii Moldova cu Ucraina trăiesc circa patru sute de mistreți care migrează, fapt ce complică posibilitatea monitorizării virusului.

În acest context, reprezentanții ANSA îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să nu introducă în țară produse din carne din Ucraina, iar cei care merg în România, de asemenea, să nu transporte produse din carne de porc din Republica Moldova.

Amintim că, un focar de pesta porcină a fost înregistrat zilele trecute în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă. Virusul a fost depistat la animalele din trei gospodării.

Source: www.realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
4 locuitori

Voitovca este un sat din cadrul comunei Cuzmin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Camenca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 4 oameni. Satul Voitovca a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.