09 january 2017, 11:45 views 9706
La Bălăureşti, Nisporeni a avut loc Festivalul-concurs naţional „Maria Drăgan”
09 january 2017, 11:45 views 9706

La Bălăureşti, Nisporeni a avut loc Festivalul-concurs naţional „Maria Drăgan”

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului-concurs naţional al interpreţilor cîntecului folcloric "Maria Drăgan" s-a desfășurat recent la Bălăureşti, Nisporeni, satul de baştină al regretatei interprete, care zilele acestea ar fi împlinit 70 de ani, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secţia raională Cultură Nisporeni şi Primăria satului Bălăureşti, cu susţinerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și are drept obiective comemorarea vestitei interprete de muzică populară Maria Drăgan, valorificarea folclorului muzical moldovenesc și susținerea tinerelor talente.

Solicitată de MOLDPRES, directorul centrului nominalizat, Diana Dicusarî a menţionat că ediţia din acest an a fost una deosebită, fiind prilejuită şi de cea de-a 70-a aniversare a regretatei cîntăreţe. Potrivit sursei citate, la preselecţie au participat peste 30 de interpreţi, 17 dintre care au fost aleşi pentru a evolua în cadrul festivalului-concurs. Aceştia au fost susținuți de Orchestra de muzică populară „Mugurel", condusă de Ion Dascăl, Artist al Poporului.

Președintele juriului a fost cîntăreţul Nicolae Glib, Artist al Poporului.

În posesia Marelui Premiu al festivalului a intrat Vasile Olaru din oraşul Călărași. Premiul I a fost acordat Magdalenei Guțu din Nisporeni, iar premiul II - lui Tudor Bilețchi din satul Cornești, raionul Ungheni și lui Andrian Panfilii din satul Jevreni, r-nul Criuleni. Premiul III l-au obținut interpretele Ludmila Mutelica-Nistreanu din comuna Băcioi (mun. Chişinău) și Maria Cibotari din satul Viișoara, r-nul Glodeni. Festivalul-concurs naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Maria Drăgan" s-a încheiat cu un recital susţinut de soliștii Orchestrei de muzică populară „Mugurel" Angela Ciochină, Rodica Buhnă, Constantin Rotaru și Igor Rusu.

Maria Drăgan s-a născut la 27 august (după alte date – la 23 iulie) 1947 în satul Bălăureşti, raionul Nisporeni. A absolvit şcoala medie incompletă din satul natal. În 1964-1965 a studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga" din Chișinău. A fost solistă în formaţia lui Isidor Burdin, în Ansamblul de estradă al Filarmonicii din Chişinău, în orchestrele de muzică populară „Mugurel" (1966-1974) şi „Lăutarii" (1975-1976). A activat ca artistă vocalistă în formaţia „Bucuria", cu Ion Suruceanu, apoi la restaurantul „Beciul Vechi" şi în orchestra „Ciocîrlia" a Palatului Sindicatelor din Chişinău. Maria Drăgan s-a stins din viaţă pe 6 octombrie 1986 la Bălăureşti, Nisporeni, la vîrsta de 39 de ani.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Festival , concurs , muzica , Nisporeni

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
660 locuitori

Burghelea este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 660 de oameni. Satul Burghelea a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.