03 march 2014, 15:41 views 18798
Şezătoare la Hădărăuţi: renașterea tradițiilor
Photo: publika.md
03 march 2014, 15:41 views 18798

Şezătoare la Hădărăuţi: renașterea tradițiilor

Şezătoare ca pe timpuri în satul Hădărăuţi din raionul Ocniţa. Zeci de gospodine din nordul ţării s-au întrecut la împletit, croşetat, ţesut covoare, dar şi la gătit bucate de post. Evenimentul a fost urmărit cu mult interes de localnici care au rămas impresionaţi de frumoasele tradiţii populare.

Gospodinele spun că tînăra generaţie ar trebui să cunoască obiceiurile moştenite din bătrîni.

"S-au cam pierdut datinile şi tradiţiile vechi şi vrem ca să le ştie şi generaţia nouă. Ei acum nu prea ştiu cu ce se ocupau buneii şi străbuneii noştri", spune o femeie.

"Vreau să fac nişte ciorapi la nepoţei şi iată depăn aţa".

"Facem o rotiţă, am deprins să fac asta de la bunica mea, cu cîrligelul. Ele se puneau în casa mare, acum se pun pe jos".

Gospodinele s-au întrecut şi la gătitul bucatelor. Ele au copt plăcinte, turte cu mac, dar şi alte bunătăţi de post.

"Facem balabuşte cu usturoi. Reţeta e simplă, aluatul se face ca cel pentru pîine. Şi pentru peştele prăjit am pregătit mojdeiul", spune gospodina Svetlana Lupu.

Şezătoarea a stîrnit curiozitatea localnicilor din Hădărăuţi.

"Am venit să văd tradiţiile satului nostru, care ar fi bine să fie reînnoite azi, deoarece sunt nişte lucruri foarte frumoase".

"Am rămas foarte impresionat de lucrurile pe care le văd aici. Pentru prima dată văd la noi în localitate măiestria populaţiei", susţine o persoană.

Evenimentul a reunit peste 150 de participanţi din satele Hădărăuţi, Tribisăuţi şi Viişoara.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
8 locuitori

Elenovca este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Dondușeni și la 197 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Satul Elenovca a fost înființat în anul 1916.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.