Krepkogorskaia Muza

Muza Krepkogorskaia – actriţă de teatru şi cinema. Artistă emerită din RSFSR. S-a născut pe 9 iulie 1924 la Moscova, în familia muzicianului Viktor Krepkogorski, care pe vremuri 1-a acompaniat pe Fiodor Şaleapin. Soţia lui, Lidia, provenea dintr-o familie de nobili ruși.

În anii 30, pe cînd au început represaliile staliniste, tatăl viitoarei actrițe s-a sinucis, din frică să nu fie arestat.

După absolvirea şcolii medii, la insistenţa mamei, Muza și-a început studiile la facultatea de biologie. Şi totuşi, în taină de cei apropiaţi, a studiat actoria la VGIK, în atelierul lui Serghei Gherasimov şi al Tamarei Makarova.

Aproape toţi studenţii din această promoție au participat la înscenarea romanului lui A. Fadeev „Garda tînără", filmîndu-se, în 1948, într-un film omonim.

În timpul filmărilor peliculei „Garda tînără", ea a făcut cunoştinţă cu actorul Gheorghi Iumatov, ulterior căsătorindu-se cu el.

După absolvirea VGIK-ului, Krepkogorskaia se filma intens la multe studiouri de cinema, în numeroase pelicule sovietice, interpretînd roluri de fetişcane vesele cu obrăjorii rumeni. O ajuta şi Iumatov, care se filma mai des şi o lua şi pe ea în filmele în care se filma el.

Primul film în care s-a filmat Muza a apărut pe ecran în timpul cînd ea era abia în anul doi la VGIK. Pelicula se numea „Aceasta s-a întîmplat la Donbass" (1945). Muza a avut un rol secundar, de partizană. Apoi au urmat filmele „Calea gloriei" (rolul Catiei), „Vară călduroasă" (brigadiera), „O întîmplare în taiga" (Catia) şi a.

În 1955, regizorul studioului „M. Gorki" Boris Barnet a filmat în Moldova o comedie lirică muzicală „Leana", unde Muza a interpretat rolul unei prietene de-a Leanei – Paraschiţa. În acest film au jucat și cîţiva actori moldoveni: Constantin Constantinov, Eugen Ureche, Dumitru Lîsenco, de la Teatrul „A.P. Cehov". Rolul trompetistului Alioşa a fost jucat în acest film de asistentul lui Barnet – Leonid Gaidai.

În ecranizarea operetei lui Isaak Dunaevski „Sălcîmul alb", în 1957, Krepkogorskaia a interpretat rolul Catiei.

Actriţa s-a filmat şi în filmul lui Vasile Pascaru „Răsai, soare", jucînd-o pe tanti Agniuşa. Astfel, prinosul Muzei Krepkogorskaia în cinematografia moldovenească este semnificativ.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1077 locuitori

Petreni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreni și Popeștii Noi. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Drochia și la 165 km de Chișinău La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1077 de oameni. Satul Petreni a fost menționat documentar în anul 1597.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.