Materiale din compartiment: Photo gallery |

Popa Nicolae

S-a născut în satul Buda, raionul Călăraşi, fostul judeţ Lăpuşna, Republica Moldova, la 13 februarie 1959.

A absolvit Şcoala poligrafică din Chișinău (promoţia 1978), Universitatea de Stat din Moldova, jurnalism (1983), Institutul de Literatură din Moscova (1987 -1989). este Bursier al Fundaţiei Soros-Moldova (2000). Debut editorial – 1983 („Timpul probabil”, versuri). A publicat versuri şi proză în cele mai importante reviste literare din Republica Moldova şi România.

A primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cea mai bună carte de poezie a anului 1996 („Lunaticul nopţii scitice”, Editura „Cartier”), numeroase Premii ale Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cele mai bune cărţi ale anilor 1996, 2001, 2003, 2008. Este autorul romanelor „Cubul de zahăr” (1991, 2005 Editura „Cartier”); „Avionul mirosea a peşte”, 2008, (Editura ARC) − Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internaţional de Carte de la Chișinău (2008), „Pentru cea mai bună carte de proză”; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru „Cea mai bună carte de proză” a anului 2008.

Membru al Uniunii scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al PEN-Clubului Internaţional (organizaţie internaţională, neguvernamentală, care reuneşte scriitori, redactori şi traducători profesionişti, ce lucrează în diverse genuri ale literaturii artistice).

Prezent în antologiile „1001 poezii româneşti” de L. Ulici, „Cele mai bune povestiri ale anului” de D. S. Boierescu, „Portret de grup”, „Literatura din Basarabia”, „Scriitori pe Calea Regală” ş.a.

În librării şi biblioteci: 4 volume de poezie şi 3 de proză. Călătorii cu prilejul unor simpozioane şi întruniri literare: Belgia, China, Grecia, Turcia, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Kazahstan, Bielarus, Georgia... Participant la toate ediţiile „Întîlnirilor de la Neptun ale scriitorilor români din toată lumea”. Şi precum spune scriitorul însuşi: „Postmodernist din lipsă de alte noutăţi literare!”

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.