Materiale din compartiment: Video gallery |

Darienco Domnica

 Domnica Darienco s-a născut la 15 ianuarie 1919, în satul Dolinsc (Valea Hoţului) din raionul Ananiev, regiunea Odessa. Între anii 1933-1937 a urmat studii de actorie de teatru la Şcoala teatrală din Odessa . După absolvirea Şcolii de teatru în anul 1937, a fost angajată ca actriţă la Teatrul dramatic ”A.S.Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”). A debutat pe scenă cu rolul Krucinina din spectacolul Vinovaţi fără vină de A.Ostrovski, din dramaturgia clasică rusă. A interpretat peste 100 roluri pe scena teatrului şi în cinematografie: - Aftenia din Soacra cu trei nurori de Ion Creangă, Corina din Ovidiu de Vasile Alecsandri, Vasilisa din Azilul de noapte de Maxim Gorki ş.a. Akulina Gavrilovna - Însurătoarea lui Balzaminov, Mavra - O fată îşi caută norocul, Pădureanca - Sînzeana şi Pepelea, mamele - Feciorii codrilor, Preşedintele, Zoiţa - Dunărea zbuciumată.

Regizorul Victor Gherlac, cu care a colaborat fructuos Domnica Darienco scria: „Domnica Darienco nu juca rolul, ea pătrundea în natura chipului personajului redat. De la început nu juca nimic, era cea mai ”slabă” la repetiţie. Domnica căuta ”rădăcinile”, pentru ca mai tîrziu să înflorească, iar rodul acestei căutări erau chipurile perfecte, care cucereau inimile spectatorilor. Spectatorii nu analizau, nu discutau, ci, vrăjiţi de măiestria artistei, veneau iarăşi şi iarăşi doar pentru a o vedea pe scenă pe Domnica Darienco. Domnica este o artistă din născare, care nu şi–a pus drept scop distrarea spectatorilor, cum o fac actorii de astăzi, ci stăpînirea emoţiilor, redarea unor chipuri care să zguduie sufletele oamenilor. ”

Domnica Darienco a avut talentul să se contopească cu rolurile sale. Chipurile eroinelor lui Ion Druţă constituie cartea de vizită a actriţei. Vasiluţa din Casa mare de Ion Druţă,  Mătuşa Ruţa din Păsările tinereţei noastre. Artista spunea despre sine: ”Am jucat foarte multe roluri bune şi mai puţin bune, femei cu diferite caractere şi chipuri, însă cel mai aproape de suflet mi-a fost rolul Mamei. (...) Un actor este cu adevărat fericit atunci cînd este solicitat, atunci cînd este căutat de regizori şi aşteptat de spectatori. De la bun început am avut doar roluri bune. Toţi regizorii lucrau cu mine cu mare plăcere şi mă onorau doar cu roluri principale. Unui actor poţi să nu-i dai de mîncare, dar să-l ”alimentezi” cu roluri bune. Eu am fost fericită.”

Domnica Darienco a debutat în cinematografie în anul 1955 în filmul Andrieş, turnat la studioul ”A.Dovjenko” din Kiev. S-a produs de asemenea în peliculele Leana, Cînd omul nu-i la locul lui, Vă scriu, Armaghedon, Gustul pîinii, Lăutarii, Ultimul haiduc, Durata zilei, Luceafărul care i-au adus dragostea şi aprecierea bine meritată a publicului spectator. Chipurile create de Domnica Darienco vor rămîne în istoria teatrului şi filmului moldovenesc.
În 1957 i s-a conferit titlul de Artistă a poporului din RSSM, iar în anul 1974 - de  Artistă a poporului din URSS. Domnica Darienco este decorată cu Ordinul Republicii.

Domnica Darienco s-a retras din scenă la 70 de ani, în 1989, dar niciodată nu a părăsit lumea teatrului. În perioada 1992-2004, Domnica Darienco a fost preşedinte al Ligii Veteranilor Scenei din Republica Moldova, avînd grijă de colegii săi, artiştii. În anul 2009 Întreprinderea de Stat ”Poşta Moldovei” a pus în circulaţie plicul poştal cu marcă fixă, consacrat aniversării a 90-a din ziua naşterii Artistei Poporului Domnica Darienco. Plicul are inscripţia ”Domnica Darienco. Actriţă de teatru şi cinema. 90 de ani de la naştere”.

Artista Domnica Darienco s-a stins din viaţă la 6 noiembrie 2010  şi a fost înmormîntată la Cimitirul Central din Chișinău, alături de soţul său.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
448 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Cîietu, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 448 de oameni. Satul Dimitrova a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.