Olişevski Rudolf

Olişevski Rudolf (numele adevărat Goldfeld) ‒ poet, prozator, scenarist, jurnalist, traducător.

Născut la 14 septembrie 1938 în oraşul Gomel, Belarus. Părinții săi erau de baştină din Odesa, au fost trimiși în Belarus la lucru. Tatăl lui Rudolf a murit pe front, el şi mama lui s-au întors la Odesa după evacuare. În anul 1956, absolveşte şcoala medie la Odesa și se stabileşte la Chișinău, lucrează la ziarul „Tinerimea Moldovei" și revista literară „Codrii". Pe parcursul anilor 1960-1970 este șeful Asociației Literare „Orbita", în aceeași perioadă absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău (1966). Debutul său literar are loc în anul 1962 cu culegerea „Băieţii din Menjir".

De-a lungul activităţii sale creatoare, la Chișinău, au fost publicate mai mult de douăzeci de cărți de poezie, eseuri, romane, traduceri de poezie, inclusiv şi 5 romane de ficțiune semnate de el. Rudolph Olişevski a scris libretul pentru opera compozitorului moldovean Eduard Lazarev „Dragonul", după povestea lui Eugen Schwartz.

A tradus din opera poeţilor moldoveni: Pavel Boţu, Petru Zadnipru, Victor Teleucă, Petru Dudnic, din creaţiile lui Spiridon Vangheli și Gheorghe Vodă, etc. Colaborarea cu studioul cinematografic „Moldova-film" a început-o în 1963. Membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. A emigrat întîi în Israel prin anii '80, continuîndu-şi activitatea jurnalistică și literară, editează revista „Ramura Ierusalimului". Traduce mult din idiș din asemenea autori precum: Moisha Lemster, Shraibman Ihila, Boris Sandler, Shteynbarga Eliezer, Barditchevera Zeilik, Yankeva Shternberg, Motel Sakţiera și Herzl Rivkin. Începînd cu anul 2000, scriitorul se mută cu traiul în Statele Unite ale Americii, orașul Boston, unde, decedează la 4 septembrie 2003.

Filmografia:
„Şi-i toamnă iar", 1963 ‒ documentar, în colaborare,
„Ei au păşit în nemurire", 1969 ‒ documentar, în colaborare,
„Lumina", „Telefilm-Chișinău", 1970 ‒ documentar,
„La noi, la Colibaş", 1974 ‒ documentar,
„O nuvelă despre pîine", 1975 ‒ documentar,
„Oraşul de pe Nistru", „Telefilm-Chișinău", 1976 ‒ documentar,
„Ciobănaş", „Telefilm-Chișinău", 1978 ‒ film-concert, „Telefilm-Chișinău",
„Mărţişor-sărbătoarea primăverii", 1980 ‒ animaţie, autor de versuri,
„Merg spre plugar", 1985, „Telefilm-Chișinău" ‒ documentar,
„Mozaic chişinăuian", 1987 ‒ documentar.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1838
Populația:
1825 locuitori

Vertiujeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Vertiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 de km Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1825 de oameni. Satul Vertiujeni a fost întemeiat în anul 1838.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.