11 april 2011, 12:20 views 17815
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Călătorii de toamnă prin Moldova

Drumul spre Nisporeni, sfîrşitul lunii octombrie

Această publicaţie încheie ciclul schiţelor sezoniere despre natura Moldovei. Ceva mai devreme v-am prezentat călătorii de iarnă, primăvară, vară, astfel încît aveţi posibilitatea acum, fie şi sumar, să vă creaţi o imagine destul de completă a frumuseţii şi unicităţii naturii meleagului nostru.

Am vorbit nu o dată, despre faptul că natura la noi are multe feţe, este variată în diferite părţi ale micii noastre ţări, în funcţie de zona geografică, tipul de vegetaţie şi relief. Nu poţi confunda nicidecum peisajele din Nordul Moldovei cu cele din preajma Prutului sau din Transnistria. Iar anotimpurile mai inserează în această diversitate şi bogăţie - culorile şi specificul său propriu. Noi nu ne vom pronunţa asupra faptului cînd pădurile, cîmpurile, satele, rîurile, dealurile, hîrtoapele, vîlcelele, lacurile Moldovei sînt cele mai frumoase - primăvara sau toamna, vara sau iarna. Ceea ce ştim cu siguranţă, e că orice anotimp oferă acestor peisaje un farmec şi o frumuseţe deosebită, le dăruie din culorile sale, dar, de asemenea, din miresmele şi sunetele sale, pe care, din păcate, fotografia nu vi le poate transmite.

Şoseua Nisporeni-Ungheni, sfîrşit de octombrie

Printre subiectele acestui reportaj de toamnă, veţi regăsi o mulţime de locuri, cunoscute vouă din publicaţiile anterioare şi vă veţi convinge, cît de mult diferă ele şi nu e vorba doar de culori, ci şi de dispoziţie. Cu toate că descrierea fotografiilor este un lucru nu tocmai mulţumitor, căci ele însele spun mult mai multe. Dar asta nu e tot. Fie fotografia cît de perfectă, nu veţi putea vedea şi simţi tot ce aţi fi putut vedea voi înşivă pe viu în mijlocul acestui peisaj. De aceea sperăm că schiţele noastre vă vor face să porniţi la drum, să vă comparaţi impresiile cu ale noastre. Iar cel mai important lucru este să ne cunoaştem mai bine ţara şi să fim conştienţi de frumuseţea şi originalitatea ei. Nu ne propunem un alt scop.

Colţişorul turistului lîngă satul Bahmut, Călăraşi. Octombrie

Cea mai mare parte dintre schiţele foto de toamnă au fost făcute în regiunile din Centrul şi Nordul Moldovei, anume aici se află cea mai parte a pădurilor, crîngurilor, dealurilor, dar şi drumurilor şi cărăruşelor, care şerpuiesc capricios printre ele. Sînt schiţe din raioanele Teleneşti, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi, Ungheni, Drochia, Donduşeni, Şoldăneşti, Floreşti. Vă lăsăm însă acum cu fotografiile prezentate şi vă dorim să aveţi o dispoziţie cît mai bună şi călătorii reuşite prin Moldova noastră dragă.

 

Călătorii de toamnă prin Moldova - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2137 locuitori

Sadîc este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sadîc și Taraclia. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2137 de oameni. Satul Sadîc a fost menționat documentar în anul 1672.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.