01 october 2013, 16:00 views 17693
Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Monument al naturii ‒ „Porţiunea malului abrupt al Nistrului”, Verejeni-Naslavcea, Ocnița

Panta abruptă, împădurită cu arbuşti, vedere înspre satului Naslavcea

Nordul Moldovei este cu adevărat un tezaur de monumente ale naturii, în primul rînd ‒ geologice și paleontologice. Am descris nu o dată în publicațiile noastre multe din ele şi ne vom întoarce cu siguranţă într-acolo. Am scris deja în una din publicațiile noastre despre cel mai nordic punct al Moldovei, cel din satul Naslavcea, situat în preajma meandrului Nistrului din raionul Ocnița la graniță cu Ucraina. În acea publicație succintă v-am oferit doar o idee generală despre acest loc minunat, menționînd doar unele dintre monumentele naturale, care fac aceste locuri renumite.

De această dată, vă vom vorbi despre o rezervație naturală unică, numită Porţiunea malului abrupt al Nistrului. Aceasta este situată între satele Verejeni şi Naslavcea, este o rezervaţie naturală și a fost luată sub protecția statului în anul 1998. Suprafaţa acesteia este de 153 de hectare. În afară de malul său abrupt și extrem de pitoresc, aceasta include, de asemenea, şi ocolul silvic Verejeni, situat într-un defileu scurt, însă, foarte frumos, cu pante care sînt acoperite cu pădure. Acest defileu coboară spre Nistru. Anume de pe una din pantele acestuia se deschid cele mai spectaculoase peisaje ale împrejurimilor rîului. Exact acolo, unde se sfîrşeşte defileul, începe o pantă abruptă a coastei Nistrului, care se întinde pînă la satul Naslavcea. Lungimea totală a acestei pante abia de depăşeşte 1 km, în partea sa de jos se află calea ferată, care leagă Moldova de Ucraina și Rusia. O porţiune de drum a fost săpată prin tunel, iar cealaltă ‒ chiar de-a lungul peretelui, practic vertical şi abrupt la o înălțime de aproximativ 40 m deasupra nivelului Nistrului.

Panta malului Nistrului plină cu stînci şi împădurită cu arbuşti, vedere în direcţia satului Naslavcea

Această porţiune a coastei are o pantă foarte abruptă, pe multe dintre sectoarele sale ajungînd de la 30 şi pînă la 45 de grade, iar pe alocuri este practic suspendată. O caracteristica semnificativă a ei sînt bolovanii pitoreşti de calcar tortonian și sarmatic, împăduriţi cu arbori mici şi arbuşti, precum şi cu un înveliş de ierburi. A călători de-a lungul acestei pante este o sarcină destul de dificilă din cauză, că este foarte abruptă, iar pe alocuri, chiar imposibilă, fără echipament pentru alpinism.

Am fost aici de mai multe ori, în diferite anotimpuri ale anului, începînd cu primăvara devreme şi pînă toamna tîrziu, iar ceea ce trebuie să vă spunem e că, în orice anotimp, pe orice vreme și în orice moment al zilei acest loc este de-a dreptul fascinat prin frumuseţea sa sălbatică, vrăjindu-ne privirile şi trezindu-ne admiraţia. Cea mai mare parte a materialului fotografic prezentat, am realizat-o în toamna anului 2012, atunci cînd arbuștii, care sînt împrăștiaţi pe pantă şi care cresc practic din stîncile de calcar, ardeau de parcă ar fi fost în flăcări cu toate nuanţele de ocru și purpuriu. Foarte pitorești sînt porţiunile stîncilor mîncate de timp și sedimente, pe care le veți putea vedea în fotografii.

Vederea spre defileu de lîngă satul Verejeni de pe malul abrupt al Nistrului, vara anului 2009

Iar din vîrful pantei de deasupra satului Naslavcea se deschide o privelişte fantastică spre insula, situată chiar lîngă meandrul brusc al Nistrului. Insula este practic total împădurită și ne ademeneşte parcă. La timpul său aici s-au filmat filme, care păstrează frumuseţea acestor locuri imprimată pe pelicule.

Chiar în satul Naslavcea, direct la intrarea în el, puteți vedea o pantă abruptă din şisturi argiloase, care se macină practic în mîini şi care ne amintesc, într-o oarecare măsură, de fagurele de miere. Acesta este, de asemenea, un fenomen rar, atunci cînd şisturile ies la suprafaţă pe o întindere atît de mare.

De pe povîrnişul din apropierea satului Naslavcea de deasupra Nistrului se deschide vederea spre sat şi Valea celor 33 vaduri de deasupra pîrîiaşului Cosărău. Partea de jos a satului este situată nemijlocit în această vale. Este o priveliște impresionantă. Cu toate acestea, în imediata apropiere de sat toate peisajele sînt unice și vă vor rămîne imprimate în memorie. Aici îţi doreşti să te întorci, ca să descoperi ceva nou și necunoscut. Noi ne vom întoarce cu siguranţă şi vă vom povesti despre atracţiile acestor locuri fermecătoare.


Monument al naturii ‒ „Porţiunea malului abrupt al Nistrului”, Verejeni-Naslavcea, Ocnița - album foto

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1979
Populația:
1011 locuitori

Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.