04 july 2011, 16:03 views 21462

Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei ar trebui să joace un rol mult mai important în construirea statului de drept şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului. Pe măsură ce se consolidează reformele democratice, rolul Ministerului Justiţiei ar trebui să crească, în special în domeniul elaborării legislaţiei, îmbunătăţirii calităţii legilor, respectării normelor de drept în Moldova, dar şi a celor internaţionale în locurile de privare de libertate, în domeniul înregistrării drepturilor de proprietate şi a tranzacţiilor cu ea, a actelor de stare civilă, a activităţii executorilor judecătorești, de oferire a asistenţei juridice populaţiei şi educaţiei juridice a cetăţenilor.

Ministerul Justiţiei urmează să-și asume un rol important în formarea legislaţiei care reglementează activitatea sistemului judiciar şi al avocaturii, precum şi în ce priveşte analiza muncii lor, elaborarea propunerilor privind creşterea eficienţei sistemului juridic din ţară. De activitatea acestei instituţii a puterii executive depinde, în mare parte, respectarea drepturilor omului în domeniul organelor de justiţie şi al organizaţiilor lor.

Un rol important în construirea unui stat de drept ar trebui să-l aibă Ministerul Justiţiei, stimulînd procesul de umanizare şi de deschidere al instituţiilor sistemului judiciar, cu respectarea unor principii ale justiţiei precum: publicitatea, prezumţia de nevinovăţie, egalitatea părţilor, competitivitatea, legalitatea, independenţa judecătorilor. În acest caz trebuie să reieşim de pe poziţia că centrul în jurul căruia şi pentru care ar trebui să fie construită activitatea tuturor organelor guvernamentale, ar trebui să fie omul cu viaţa sa, aspiraţiile şi aşteptările sale, care la rîndul său să acţioneze conform legilor ţării, ţinînd cont de tradiţiile societăţii.

Realizarea principiilor unui stat de drept în Republica Moldova 
Sistemul juridic al unui stat de drept
Curtea Constituţională
Procuratura
Sistemul judecătoresc

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
825 locuitori

Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.