20 aprilie 2024, 17:04 views 20103

Alexandrovca, raionul Floreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
453 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Trifăneşti, raionul Floreşti. Satul are o suprafaţă de circa1.18 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.46 km. Satul este situat pe malul stîng al rîului Căinari, la distanța de 20 km de oraşul Floreşti și la 129 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 453 de oameni, dintre care 47.02% - bărbaţi și 52.98% - femei. Structura etnică a populaţiei era următoarea: 39.51% - moldoveni, 59.38% - ucraineni, 1.10% - ruşi.

[în sus]Istoria localitații

Vatra satului Alexandrovca a fost populată de oameni din cele mai vechi timpuri. Aici au fost descoperite urmele a două staţiuni din epoca pietrei (40 – 6 mii de ani în urmă), două vetre de sate părăsite din mileniul IV î.Hr. şi 5 vetre de aşezări umane din sec. II-IV d.Hr. În apropierea localității se află 2 movile funerare lăsate de către nomazii asiatici care au trecut prin acest areal în epoca marilor migrații.

Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1895. A fost întemeiat de coloniștii veniți din ținutul Hotin, cărora boierul Pleşco, care stăpînea pămîntul din acea zonă, le-a oferit 500 ha cu un termen de rascumpărare de 40 ani.

În perioada interbelică localitatea Alexandrovca făcea parte din plasa Floreşti, județul Soroca. Satul dispunea de o fabrică de ulei, cooperativă agricolă, moară de apă, școală primară mixtă, poștă, primărie. Vechea moară funcţionează şi în zilele noastre, fiind pusă în funcţiune pe baza energiei electrice

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul Mare. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.