28 martie 2024, 16:11 views 14797

Hîrjău, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
2652 locuitori

Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.

[în sus]Populația

Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni.

[în sus]Istoria localitații

Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765. Cu timpul denumirea satului a suferit unele modificări, astfel încît în Transnistria denumirea oficială este Erjova. Legenda spune că numele satului se trage de la un țăran moldovean, Hîrjău, care a fugit peste Nistru și s-a stabilit aici cu traiul.

În 1865 din banii enoriașilor este construită biserica, iar în 1896 își deschide ușile școala.

În perioada sovietică aici s-a aflat gospodăria colectivă „Rodina". Gospodăria avea propriul sistem de irigare și instalații frigorifice pentru păstrarea fructelor și legumelor. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.