27 martie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 55141
O călătorie în valea rîului Lopatnic (Foto)
27 martie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 55141

O călătorie în valea rîului Lopatnic (Foto)

Am amintit în treacăt despre rîul Lopatnic în una dintre publicaţiile noastre anterioare Rîurile din Nordul Republicii Moldova. Lopatnicul îşi are începuturile la Nordul Republicii Moldova, curge prin oraşul Briceni şi o serie de sate din raionul Briceni în direcţia sud-vest, fiind un afluent de stînga al rîului Prut, la fel ca majoritatea rîurilor din Nordul ţării noastre.

Călătoria noastră a început din satul Corjeuţi, un sat mare, frumos şi bogat. Am fost surprinşi de pitorescul peisajului, cînd ne-am pomenit acolo. De-a lungul malului drept al rîului este situată măreaţa stîncă Ţiglău, care e ca o poartă a satului. O stîncă asemănătoare cu aceasta am văzut în defileul Feteşti, raionul Edineţ. Numai că stînca Ţiglău arată mai impunător, ridicîndu-se deasupra văii cu circa 80-90 de metri. Stînca este plină cu peşteri naturale săpate parcă în ea, mai există o mulţime de legende, cunoscute din timpuri străvechi.

Apoi ne-am continuat drumul pe malul stîng, iar spre sfîrşit pe cel drept al rîului, deja după Defileul Borta Ciuntului. Chiar dacă rîul nu atinge mai mult de 7-8 metri lăţime, iar adîncimea rareori atinge un metru, valea sa este foarte vastă şi mai ales pitorească, fiind aproape în întregime valorificată de către sătenii satului Corjeuţi, iar în susul cursului său se află satul Caracuşenii Vechi. Cu toate acestea s-a păstrat şi vegetaţia naturală, adică iarba, iar în apropiere de defileurile, întretăiate de rîul Lopatnic şi pădurea. Deosebit de impresionant arată valea rîului din partea de sus a defileului Borta Ciuntului spre satul Corjeuti. Veţi putea vedea acest locuri în pozele noastre.

Pe întregul său curs, rîul Lopatnic este foarte capricios şi şerpuitor. Mai aproape de satul Caracuşenii Vechi el formează un lac de acumulare nu prea mare, înconjurat de dealuri, pe care-l veţi putea vedea în fotografiile prezentate. Iar aici la marginea satului am văzut ultimul defileu din calea noastră, format şi el de rîul Lopatnic.

Trebuie să Vă spunem, că însuşi satul este situat pe pantele unor stînci de toltre nu prea mari. Şi acest sat este unul mare, frumos şi bogat. Spre finele călătoriei, cînd puterile noastre erau pe sfîrşite, sufletul însă era plin de impresii, astfel încît, trecînd prin tot satul ne-am îndreptat spre casă, iar o părticică a sufletului nostru a rămas aici pe acest meleag fermecător. Ne vom reîntoarce neapărat în aceste locuri.

Pentru ca să Vă oferim un tablou deplin al rîului şi al văii sale am filmat un scurt material video. Vă dorim călătorie plăcută.
 
Valea rîului Lopatnic - album foto

Cuvinte cheie:

natura , Moldova , riuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1611
Populația:
6.855 mii locuitori

Teleneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Teleneşti. Amplasat în partea centrală a republicii, pe malul drept al rîului Ciulucul Mic,  oraşul Teleneşti este situat la o distanţă de 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6855 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Teleneşti, datează din anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.