26 martie 2024, 17:00 Grădini botanice views 14420
Grădina Botanică a Academiei de Ştiinţe din Moldova, Chişinău (Foto, Video)
26 martie 2024, 17:00 Grădini botanice views 14420

Grădina Botanică a Academiei de Ştiinţe din Moldova, Chişinău (Foto, Video)

Grădina Botanică este situată la marginea oraşului Chişinău, în sectorul Botanica, în apropierea aşa-numitei Porţi a oraşului. Gradina Botanică a fost fondată în anul 1950, la început în sectorul Buiucani.

 În anul 1964 pentru Grădina Botanică a fost ales un alt loc, iar în 1965 a fost începută proiectarea şi construirea Grădinii Botanice moderne.

Gradina are o suprafaţă de 104 hectare, numai pe panta din nord şi din vest însă s-a păstrat vegetaţia naturală. Peisajul general al Grădinii reprezintă relieful Republicii Moldova în miniatură, graţie alternanţei podişurilor cu depresiunile, lacurilor şi tipurilor de soluri, printre care se numără circa 24 de specii. În parc este creată o cascada din patru lacuri de acumulare, care, chiar şi în anii secetoşi, au suficientă apă pentru ca să fie irigată vegetaţia grădinii.

Grădina este divizată în mai multe sectoare: dendrariu (arbori, arbuşti, liane), elemente ale Florei din Moldovei (Codri), sectorul de floricultură, sectorul de plante tehnice, medicinale, alimentare şi furajere, sectorul de hibrizi, sectorul experimental, sectorul cu plante tropicale şi subtropicale cu seră, pepinieră, mini expoziţii. În ultimii ani, în apropierea clădirii administrative a fost construit din piatră de Cosăuţi − Alpinariul, care a devenit o platformă mare, minunată pentru vizualizarea părţii de jos a parcului. De asemenea, au fost adăugate Rozariul, Lianariul, Siringariul, grădina cu forme, colecţia de irişi, colecţia de bujori şi alte sectoare.

În prezent, grădina numără aproximativ 10 de mii de specii, soiuri, forme şi plante cultivate. Personalul grădinii a creat şi a făcut descrierea a mai mult de 2 mii de specii de plante superioare, a aproximativ o mie de alge, 300 de specii de ciuperci, au fost descrise circa 200 de specii ale florei Miocenului şi Pliocenului inferior, a fost creat un Ierbar Republican, care include 200 de mii de pagini. Grădina Botanică a creat populaţii valoroase de hibrizi, nuci şi struguri.

Datele de mai sus au fost preluate din eseul istoric "Gradina Botanica", 2003, editat de Academia de Științe a Moldovei.

Scopul principal al acestei publicaţii însă a fost dorinţa de a vă demonstra viaţa acestui minunat colţ al naturii vii şi de a aprecia atmosfera acestui loc. Iar impresiile primite nu ne-au înşelat aşteptările.

Odată ajunși pe teritoriul Grădinii Botanice ne pătrundem dintr-o dată și pentru totdeauna de farmecul acestui loc, de liniştea şi pacea care domnesc aici, dar şi mai mult de frumuseţea care domneşte în jurul tău. Trebuie să menţionăm neapărat, că aceasta grădină-parc este vizitată adesea de către orăşeni, mai întîi de toate, de către locuitorii sectorului Botanica, deşi în ultimii ani vin aici să se relaxeze şi să scape de stresul cotidian şi a locuitorii altor zone ale oraşului, precum şi oaspeţii capitalei.

Discutînd cu vizitatorii, ne-am convins că pentru mulţi oameni această grădină a devenit locul preferat de odihnă, chiar şi în zilele de lucru. Deosebit de aglomerat este aici, la sfîrşitul săptămînii şi de sărbători. Vin să viziteze Grădina Botanică familii întregi cu copii şi cu toţi cei ai casei, pentru a se plimba pe aleile şi cărările parcului, a sta pe malul lacului, a urca în vîrful Alpinariului sau a se odihni, pur şi simplu, pe o bancă. Parcul este foarte pitoresc şi divers, nu vorbim aici doar de diversitatea speciilor de plante, inclusiv, şi a acelora exotice pentru locurile noastre, dar şi de planificarea bine gîndită a parcului, aşa încît plimbîndu-ne prin el ca şi cum ne-ai afla la alt capăt al lumii, este destul doar să coteşti pe aleea următoare.

Vom menţiona două dintre experienţele cu totul speciale din timpul vizitelor la Grădina Botanică, vorbim aici de înflorirea magnolie roz (în anul cînd am fotografiat-o, înflorise la sfîrşitul lunii aprilie) şi, desigur, înflorirea cireşului japonez (sakura), la începutul lunii mai, arătînd deosebit de festiv. Numai privind cireşii japonezi înfloriţi putem înţelege atitudinea japonezilor faţă de ei, ca fiind simbol de cult. Într-adevăr este o privelişte incomparabilă.

În parc sînt multe spaţii deschise, multe edificii, galerii, grădini, lacuri, dar veţi rămîne încîntaţi de partea de jos a parcului, unde se află cascadele lacurilor. Tot aici, destul de des, puteţi întîlni diverse păsări: raţe sălbatice, porumbei sălbatici, sturzi şi alte păsări. De menționat că zona de parc a Grădinii este menţinută într-o ordine perfectă, pretutindeni puteți întîlni lucrători și maiștri, care sînt ocupaţi cu plantarea, plivitul, prășitul, curățarea plantelor.

Cuvinte cheie:

Gradina Botanica , Chisinau , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
490 locuitori

Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.