30 martie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 2080
Vasile Stati:
30 martie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 2080

Vasile Stati: "Limba moldovenească își va recăpăta pozițiile pierdute"

Istoricul moldovean, doctorul în științe istorice, președintele de onoare al Societății Istorico-geografice moldovenești, membru al Consiliului Republican al platformei patriotice "Uniunea Populară", Vasile Stati, consideră că adoptarea Legii privind înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română" în Constituția Republicii Moldova și în alte legi este o acțiune criminală.

Reamintim că Parlamentul Republicii Moldova, prin voturile Partidului PAS, a adoptat Legea cu privire la "modificările tehnice" la Constituție, dar în același timp a încălcat însăși legea fundamentală prin lipsa a două treimi din voturile pentru modificarea articolului 13.

"Aceasta este o acțiune criminală a autorităților noastre. Noi nu trebuie să tăcem cu privire la această temă. Atît timp cît toți tac, se întâmplă astfel de lucruri", a subliniat Vasile Stati.

Cu toate acestea, istoricul este sigur că în viitorul apropiat limba moldovenească își va recăpăta pozițiile pierdute.

"Sînt sigur că următoarea conducere a Moldovei va readuce totul la locul său", a adăugat Vasile Stati.

Totodată, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

limba moldovenească

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
656 locuitori

Roşietici este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Roşieticii Vechi, Roşietici și Cenuşa. Satul Roșietici este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Roșietici a fost atestat documentar în anul 1614.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.