Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
31 august 2023, 16:00 Noi, moldovenii views 18795
Teolog din Irlanda: limba moldovenească este precursoarea latinei, și nu derivata ei
31 august 2023, 16:00 Noi, moldovenii views 18795

Teolog din Irlanda: limba moldovenească este precursoarea latinei, și nu derivata ei

Declarația senzațională a fost făcută de către teologul irlandez cu renume mondial Miceal Ledwith. Ledwith susține că nu limba moldovenească provine de la latină, ci viceversa.

"Vreau să-i salut pe oamenii din Munții Bucegi, din Brașov și București. Voi sînteti acei care i-ați oferit un instrument minunat lumii occidentale" − limba latina, a declarat Miceal Ledwight într-un interviu acordat TVR Cluj.

Potrivit spuselor teologului, deși știm că limba latină este limba oficială a Bisericii Catolice și a Imperiului Roman, iar limba moldovenească face parte din grupul limbilor latine, mai puțină lume cunoaște că limba moldovenească sau precursoarea sa, provine din acele locuri din care se trage limba latină, și nu invers.

Cu ceva timp în urmă, Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul vizitei sale în România, din anul 1999, a numit România “Grădina Maicii Domnului”, iar Horațiu, marele poet roman scria: "Colhii și dacii mă cunosc, ei vorbesc o limbă barbară, de idiom latin”. De menționat, faptul că aceste rînduri au fost compuse cu aproape un secol și jumătate înaintea cuceririi unei mari părți a Daciei de către romani. Conform unei versiuni, anume după cucerirea dacilor în noua provincie imperială începe să se formeze latina vulgară, de la care a apărut mai tîrziu limba moldovenească.

Teoria conform căreia latina e mai tînără sau cel puțin nu e mai veche, decît limba vorbită de strămoșii moldovenilor o susține istoricul moldovean Euvgheni Pascari. În cartea sa "Neizvestnaia Moldavia" (Moldova necunoscută), el menționează că popoarele Moldovei și României provin de la volsci, popor italic, pe care romanii la începutul civilizației sale l-au cucerit și l-au izgonit din Apenini.

Glotonimul "limba moldovenească" figurează în Constituția Republicii Moldova. De asemenea, majoritatea locuitorilor RM declară că vorbesc limba moldovenească, nu româna.

Începînd cu anul 2011, proiectul Moldovenii.md a publicat, în repetate rînduri, informații la acest subiect:

Despre limba moldovenească

De ce nu sîntem români?

Documente istorice: Limba moldovenească în documentele cancelariei domnești

Reamintim că informații ample despre Etnogeneza moldovenilorLimba moldoveneascăDicționarul rus-moldo∕românApartenența la NațiuneContribuția moldovenilor la crearea RomânieiRolul culturii moldovenești la crearea culturii României, De ce nu sîntem români?; Personalităţi marcante ale Moldovei etc. pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.


Sursa: sputnik.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
211 locuitori

Vasilievca este un sat din cadrul comunei Sovietscoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Rîbnița și la 142 km de Chișinău. Populaţia satului Vasilievca alcătuia 211 oameni în anul 2004. Satul Vasilievca a fost întemeiat în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.