Mergi spre compartimentul: Noi, moldovenii
07 ianuarie 2018, 13:10 Noi, moldovenii views 32368
07 ianuarie 2018, 13:10 Noi, moldovenii views 32368

Anul 2017: Evenimentele cu care se mîndrește Moldova

Numărul în creștere a vizitatorilor proiectului www.moldovenii.md pe parcursul anului 2017, mesajele și comentariile cititorilor noștri ne-au convins și pe durata anului 2017 că sîntem o adevărată Enciclopedie a Moldovei și moldovenilor, prin care este demonstrată continuitatea poporului moldovenesc (de 7-8 mii de ani) din spațiul carpato-dunărean și nistrean, totodată fiind oferite răspunsurile la întrebările legate de ideea formării statului moldovenesc și națiunii moldovenești.

Echipa moldovenii.md a tins ca întotdeauna, pe întreg parcursul anului 2017, să dezvolte direcții și să ridice probleme, care ne ajută să ne afirmăm în calitate de comunitate etnică unitară, cea de moldoveni.

Am continuat, concomitent, să le transmitem compatrioților noștri percepția pozitivă a lumii înconjurătoare, să-i familiarizăm pe oamenii din diferite țări cu cultura moldovenească bogată şi străveche, să păstrăm patrimoniul cultural şi istoric al strămoșilor noștri, să contribuim la formarea imaginii pozitive a Republicii Moldova și a cetățenilor ei în întreaga lume.

În anul 2017 am realizat o serie de evenimente festive, am organizat concursuri pentru utilizatorii noștri. Prețuim fidelitatea și acea înaltă apreciere, de care s-a învrednicit site-ul, în acest sens, din partea vizitatorilor proiectului nostru.

Dorim să menționăm, în mod special, popularitatea de care s-a bucurat Dicționarul Ruso-moldo/român. Circa 8177739 de cititori de-ai noștri au luat cunoștință de DICȚIONAR, convingîndu-se, din nou, că cuvintele moldovenești nu sînt mai rele, ba chiar de multe ori sînt mai bune și mai laconice, decît cuvintele preluate din limbile străine, redînd esența a ceea ce vrem să transmitem. În legătură cu aceasta, dorim să atragem încă o dată atenția vizitatorilor site-lui www.moldovenii.md asupra următoarelor lucruri:

• Nu dorim în nici un mod să aducem dezbinare în societate (aceasta e divizată și fără noi), dar considerăm că e important ca în țara noastră toți acei antrenați în educarea generației în creștere, precum și politicienii din Moldova, care participă la formarea statului nostru suveran, să țină minte: "Tînărul stat moldovenesc, slab din punct de vedere economic și politic, are șanse de supraviețuire numai în cazul, în care va dezvolta propria identitate, întemeiată pe denumirea țării, a națiunii și a limbii − Moldova, moldoveni, limba moldovenească", cu respectarea deplină a drepturilor minorităților naționale și cu dezvoltarea bilingvismului moldo-rus. E timpul să ne scriem singuri istoria (și noi am întreprins o asemenea încercare), în baza căreia trebuie să educăm tineretul, ținînd minte cuvintele unuia dintre clasicii literaturii universale a secolului al XX-lea: "Acel care controlează trecutul, controlează viitorul, iar acel care controlează prezentul – controlează trecutul". Astăzi, nu noi ne controlăm trecutul și aceasta este cauza multora dintre necazurile noastre...

• Pentru înlesnirea folosirii dicționarului, am scos din el sensurile în plus, din punctul de vedere al alcătuitorilor, ale cuvintelor, care adesea sînt împrumutate din lexicul străin sau nu sînt folosite și nu există verosimilitatea restabilirii acestora în limba vorbită.

• Am făcut încercarea să atragem atenția compatrioților noștri asupra necesității restabilirii în memorie, ca apoi să reîntoarcem utilizarea în limbă a vechilor cuvinte moldovenești. Este posibil că nu am ținut cont de ceva, despre altceva am uitat. Posibil, vor fi depistate greșeli și inexactități. Vă rugăm să ne scrieți despre acestea, vom ține cont neapărat de propunerile și obiecțiile Dumneavoastră. Oricum, veți primi un răspuns.

Textul integral al prefeței, precum și dicționarul propriu-zis le puteți găsi urmînd link-ul.

Am continuat să adunăm artefacte și documente istorice despre civilizațiile străvechi din regiunea noastră, despre statul moldovenesc, informații despre patrimoniul cultural al moldovenilor, precum și al altor etnii din Republica Moldova.

De asemenea, compartimentul documente istorice al Bibliotecii site-lui a fost suplinit cu exemple de falsificare a istoriei și, în special, de documentele Cancelariei Valahiei, unde în original este scris despre Pămîntul Ungrovlah (denumirea țării Ungrovlahia), iar în traducere în limba română, în ediția Academiei Române de Științe din 1953, țara este numită deja „Țara Românească". Tot aici se regăsesc și mențiunile cu privire la limba moldovenească în documentele Cancelariei Domnești.

Am completat bază unică de date: arhivele video și foto, colecţiile de documente istorice, informațiile despre orașele și satele Moldovei și multe altele.

Din 2017, compartimentul "Crezul", care reprezintă un set de sfaturi și reguli pentru moldoveni, s-a îmbogățit cu un spot video în două limbi. Prin intermediul lui îndemnăm moldovenii să urmeze aceste reguli pe parcursul vieții lor. Profunzimea și faptul cît de chibzuite sînt aceste reguli au continuat să surprindă plăcut cititorii noștri, beneficiul lor absolut, fiind indiscutabil pentru acei care vor alege să le urmeze în procesul propriei dezvoltări.

Ca și în anii precedenți, am atras o atenție deosebită dialogului cu diaspora moldovenească de peste hotare, străduindu-ne să evidențiem realizările și doleanțele moldovenilor de peste tot din lume. În acest scop am continuat ciclul de emisiuni „Mîndriți-vă că sînteți moldoveni", dedicat diasporei moldovenești, de asemenea, am creat o nouă rubrică: "Magazine și restaurante moldovenești în străinătate".

Am continuat și alte cicluri de emisiuni: dedicate muzicii în filmul moldovenesc, moldovenilor de succes, precum și emisiuni dedicate omului tradiției, gîndirii și filosofiei sale. Aici ne-am propus să punem în discuție rolul marilor personalități moldovenești, problemele conceptuale și principiile, care-i sînt caracteristice omului tradiție și societății tradiționale.

De un interes sporit s-a bucurat noul compartiment "Copiilor", în special rubrica "Internetul și copiii", adresată atît părinților, cît și copiilor. Prin intermediul acesteia, încercăm să convingem noua generație să utilizeze în avantajul său cele mai bune realizări ale lumii moderne.

Datorită informațiilor publicate la subcompartimentul "Meșterii populari ai Republicii Moldova" moldovenii.md a continuat sprijinirea meșteșugurilor și a meșterilor populari, făcîndu-vă cunoștință cu ei și cu lucrările lor, oferindu-le tuturor posibilitatea de a achiziționa lucrările lor.

Conform tradiției, evenimentele marcante ale istoriei țării noastre: culturale, ale diasporei, sportive etc. au fost reflectate, în mare măsură, în cadrul subcompartimentelor respective de la rubrica „Noutăți moldovenești".

Am pus în prim plan locurile pitorești ale Patriei noastre, publicînd reportaje foto și video la compartimentul „Natura și turismul în Republica Moldova".

Am publicat multe fotografii în cadrul noului compartiment „Moldografia", dar și la compartimentul „Biblioteca".

Prietenii site-ului moldovenii.md ne-au bucurat cu articole, materiale foto și video, proiecte, pe care le-am publicat la subcompartimentul de noutăți „Rubrica vizitatorilor-autori".

Analizînd știrile moldovenești, prezentate zilnic publicului, putem trage concluzia că anul 2017, care se scurge, va rămîne în amintirea locuitorilor Moldovei drept unul bogat în evenimente interesante și destul de importante, multe dintre acestea vor intra, cu siguranță, în istoria țării noastre și despre ele va vorbi în continuare nu doar o generație de moldoveni.

Pe parcursul anului 2017, experții au apreciat înalt calitatea și varietatea informațiilor, care se regăsesc pe site-ul moldovenii.md cu privire la istoria Republicii Moldova. Dovadă, în acest sens, este și faptul că site-ul moldovenii.md a servit drept una dintre sursele de informare la realizarea documentarului «Istoria Moldovei». Echipa de creație a acestui documentar a menționat că pe portalul moldovenii.md este realizată prima și unica încercare de a sistematiza informațiile referitor la istoria țării noastre.

Ca partener media moldovenii.md a participat la organizarea diverselor evenimente culturale, sportive și ale diasporei, organizate atît în țară, cît și peste hotare. Printre acestea se regăsesc: Spectacolul dinastiei Goncear, Festivalul Internațional „Întîlniri de Crăciun", care a avut loc în satul Dinăuți (sat moldovenesc), reg. Cernăuți, Ucraina, Concertul Hiturile moldovenești din anii 70 – 80, Festivalul Medieval "Vatra", Festivalul Internațional al Tineretului din Tohatin, Festivalul organizat de Federația "Voievod" etc. Cu titlu aparte în acest context dorim să menționăm buna desfășurare a turneului „Cărții de aur a Basarabiei și Republicii Moldova", în orașele Ancona, Roma, Milano din Italia. Turneul va continua și în alte state pe parcursul anului 2018.

Echipa portalului moldovenii.md vă propune, stimați cititori, să ne amintim împreună de cele mai însemnate evenimente ale anului 2017, care ne-au adus multe bucurii și ne-au permis să ne mîndrim cu adevărat de Patria noastră, care nu este încă foarte bogata, dar care are un viitor măreț.

MEȘTEȘUGURI POPULARE

 

 

SĂRBĂTORI

 

 

CINEMATOGRAFIA

 

 

TEATRUL

 

 

MUZICA

 

 

BUCĂTĂRIA MOLDOVENEASCĂ DE PESTE HOTARE

 

 

TURISM

 

SPORT

 

ISTORIA MOLDOVEI

DIASPORA

 

 

EMISIUNI

Comentarii

 (1)
  • #1 Valentin Răspunde Citează selecţia
    Спасибо всем, кто дает нам возможность получить правдивую , правильную, добрую информацию о нашей стране. замечательный катехизис! это душа и помыслы молдован, это то, к чему мы должны стремится - корни- это жизнь всего дерева под именем Страна Молдова. забыть корни, погубить дерево. наши традиции, собственная история - это надежда на будущее, которое у нас есть.1441
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
996 locuitori

Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Poiana datează din anul 1471.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.