Mergi spre compartimentul: Istoria
23 aprilie 2014, 14:13 Istoria views 11498
Descoperirile de la Hansca, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie
Foto: trm.md
23 aprilie 2014, 14:13 Istoria views 11498

Descoperirile de la Hansca, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei au fost propuse publicului pentru contemplare o serie de fotografii care reprezintă obiectele descoperite de arheologi pe şantierul de la Hansca. Haine, unelte şi alte piese datează din perioada de pînă la Hristos. Exponatele originale sînt redate în imagini fotografice panoramice sau de detaliu.

Săpăturile arheologice la Hansca au început în anul 1960, iar zeci de generaţii de studenţi de la facultăţile de istorie au luat parte la acest proiect. „Aici s-a construit o şcoală prin intermediul căreia au fost instruite 20 de generaţii de istorici şi arheologi din Republica Moldova. În viitor urmează să descoperim, să cercetăm alte situri, şantiere arheologice", declară viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

De rezultatele săpăturilor arheologice sunt interesaţi cercetătorii din Italia. „Sunt recent venită din Florenţa, de la inaugurarea primei expoziţii de patrimoniu moldovenesc cu 15 icoane basarabene. Mi-au spus, doamna ministru, vrem să mai veniți la noi cu alte mostre, alte expoziţii. Arheologii totuși sunt cei care s-au manifestat și au adus glorie acestui stat", afirmă ministrul Culturii, Monica Babuc.

Expoziția este dedicată semicentenarului de la primele săpături arheologice de la Hansca. Investigaţiile s-au desfăşurat pe parcursul a 20 de campanii arheologice.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

arheologie , descoperire , istoria , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1213 locuitori

Ceadîr este un sat şi comună din raionul Leova. Ceadîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Leova și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni. Satul Ceadîr a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.