Mergi spre compartimentul: Istoria
16 septembrie 2023, 14:30 Istoria views 26922
Paharnicul în Moldova – 615 ani de istorie
16 septembrie 2023, 14:30 Istoria views 26922

Paharnicul în Moldova – 615 ani de istorie

Paharnicul a fost menţionat documentar pentru prima dată în Moldova în anul 1408, acum 615 ani. În evul mediu, paharnicul era un mare dregător, care avea grijă de băutura domnului şi de cea necesară meselor domneşti. El era cel care îl servea pe domn şi gusta din băutură înaintea acestuia, pentru a se asigura că aceasta nu era otrăvită. Asigura aprovizionarea cu vin necesară pivniţelor domneşti. Subalternii săi erau păhărniceii. Toţi subalternii paharnicului constituiau o categorie militară.

La început figura printre marii dregători din divanul ţării, dar în secolele XVIII-XIX importanţa lui s-a redus semnificativ. În ultimele decenii ale secolului XVIII, atribuţiile paharnicului revin cuparului, iar paharnicii rămîn boieri cu titlu dar fără dregătorie.

În Moldova paharnicul se mai numea şi ceaşnic. Cel mai probabil denumirea de paharnic a fost împrumutată de la slavii din sud, iar cea de ceaşnic de la poloni sau de la lituanieni. Marele paharnic obţinea venituri importante dintr-o taxă numită păhărnicia, care trebuia plătită de proprietarii de vin. În Moldova, proprietarii de vie trebuiau să plătească paharnicului un plocon pentru a primi autorizaţia de a culege via. Tot în Moldova paharnicul obţinea venituri importante de la Cotnari, de unde strîngea zeciuiala cuvenită domnului şi anumite dări pe veniturile din vînzarea vinului.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4165 locuitori

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vălcineţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Călărași și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4165 de oameni. Satul Vălcineț a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.