Mergi spre compartimentul: Istoria
23 septembrie 2014, 14:36 Istoria views 8805
23 septembrie 2014, 14:36 Istoria views 8805

La Chișinău se desfășoară săptămîna consacrată lui Antioh Cantemir


 

În aceste zile, în capitală, se desfăşoară săptămîna consacrată lui Antioh Cantemir, feciorul domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir. Acţiunea de cultură a fost organizată de centrul "Lumea rusă„ Universitatea de Stat şi Centrul municipal de dezvoltare etnoculturală "MIR".

Antioh Cantemir, filolog, savant, traducător şi un cunoscut poet, feciorul cunoscutului domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir. Este un compatriot de-al nostru care a lăsat o urmă în istoria diplomaţiei mondiale, ştiinţei şi literaturii.

Irina Remizova, profesoară, catedra de filologie romînă, USM: «Originea lui Antioh Cantemir, relaţiile de rudenie cu domnitori ai Moldovei sunt deosebit de importante. Edcucaţia pe care a primit-o Antioh Cantemir de la tatăl său, domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir, a influenţat asupra culturii ruse».

Din iniţiativa asociaţiei de prietenie şi colaborare "Moldova-Rusia„, în anul aniversăii a 300-ea a oraşului de pe Neva a fost ridicat un monument al lui Antioh Cantemir la Sankt-Petersburg. De asemenea, pe 26 octombrie, la Moscova va fi inaugurat monumentul lui Dimitrie Cantemir, iar la ceremonie va participa premierul moldovean Iurie Leancă.

Iuri Maximov, preşedinte, consiliul Asociaţiei de Prietenie şi Colaborare "Moldova-Rusia „: «Luna viitoare, în ajunul zilei de naştere a lui Dimitrie Cantemir, va avea loc vizita premierului moldovean Iuie Leancă la Moscova, unde se prevede inaugurarea acestui monument».

Vladimir Nosov, director, Centrul „Lumea Rusă„: «Cu cît mai mult tînăra generaţie va afla despre istoria poporului moldovean, cu atît mai mult ea îşi va îmbogăţi cunoştinţele».

Săptămîna consacrată lui Antioh Cantemir se va desfăşura la catedra de Filologie romînă a Universităţi de Stat din Moldova. În cadrul ei, vor fi organizate seminare, mese rotunde şi vor fi înmînate diplome de onoare oamenilor de cultură şi artă din ţara noastră.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
17757 locuitori
Logo

Anenii Noi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Anenii Noi. Amplasat în valea rîului Bîc, un afluent al Nistrului, oraşul Anenii Noi este situat la o distanţă de  36 km sud-est de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Anenii Noi constituie 8358 locuitori.
Localitatea Anenii Noi a fost atestată documentar la 27 iunie 1731, cu denumirea Paşcani pe Bîc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.