Mergi spre compartimentul: Istoria
22 octombrie 2023, 11:30 Istoria views 100765
Adevărul despre moartea lui Decebal: cum a murit regele dac?
Foto: Shutterstock.com
22 octombrie 2023, 11:30 Istoria views 100765

Adevărul despre moartea lui Decebal: cum a murit regele dac?

În versiunea „oficială" a istoriei – cea pe care am învăţat-o cu toţii la şcoală – Decebal s-a sinucis pentru a nu fi capturat de romani, în anul 106 e.n. Dar o nouă descoperire spune o poveste diferită: Decebal ar fi fost decapitat de un decurion roman, care a pus să se sculpteze pe piatra sa de mormînt o scenă care înfăţişează evenimentul.

Noua versiune asupra morţii lui Decebal, prezentată recent de omul de cultură Dan Alexe pe blogul său, îl are în centru pe Tiberius Claudius Maximus, un ostaş roman născut în jurul anului 69 e.n. şi care a participat la războiul dacic, încheiat cu transformarea Daciei în provincie romană.

Tiberius Claudius Maximus s-a stabilit la Philippi, în Macedonia, şi a pus să se cioplească o stelă funerară – care urma să fie aşezată pe mormîntul său – pe care îşi prezintă, în cuvinte şi imagini, „CV-ul" (cursus honorum).

Apare aici o scenă în care romanul, călare, îl decapitează pe regele dac, iar acesta ridică mâna, cerând să fie cruţat – o versiune diferită de cea oficială, ilustrată pe Columna lui Traian de la Roma; conform acesteia din urmă (imaginea de mai jos), Decebal şi-ar fi luat singur viaţa, pentru a nu fi capturat de romani.

Decapitarea regelui dac pare să fi fost momentul culminat al carierei lui Tiberius Claudius Maximus; ca urmare a acestei fapte, după ce a adus capul lui Decebal la Ranisstorum, unde se găsea Traian, a fost recompensat de împărat, fiind decorat şi ridicat în grad.

„Orgoliosul său mormânt spune un adevăr personal mai credibil decat cel imperial, oficial", este de părere Dan Alexe, care citează pe blogul său două lucrări în care este analizată stela funerară a decurionului roman.

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

dacii , istoria , Decebal , descoperire

Comentarii

 (2)
  • #2 veaceslav Răspunde Citează selecţia
    Римский легионер убивший Дечебала еще долго не обретет покой в том мире, ибо царь даков воевал за свой край и родину, завещанную предками. А этот жалкий легионер поднял руку на того кто был помазан на царствие богами. Этот грех Рима не смыть веками, как и уничтожение Ганнибала и Великого Карфагена.
  • #1 4314679 Răspunde Citează selecţia
    спасибо большое 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
453 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Trifăneşti, raionul Floreşti. Satul este situat pe malul stîng al rîului Căinari, la distanța de 20 km de oraşul Floreşti și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 453 de oameni. Satul Alexandrovca a fost înființat în anul 1895.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.