Mergi spre compartimentul: Istoria
31 octombrie 2014, 12:05 Istoria views 12634
Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei
Foto: cugetliber.ro
31 octombrie 2014, 12:05 Istoria views 12634

Descoperire arheologică fără precedent la sudul Moldovei

Descoperire arheologică de excepţie în localitatea Crihana Veche din raionul Cahul. Specialiştii au găsit un mormînt scitic şi spun că, de la declararea Independenţei Moldovei, nu au mai fost depistate asemenea vestigii. Savanții speră că relicva va atrage mulți turiști.

Arheologii au constatat că, în antichitate, mormîntul a fost jefuit de mai multe ori. Vestigiile au fost descoperite pe un teren cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați. Arheologii au găsit vîrfuri de săgeți scitice, fragmente din amfore grecești, dar și podoabe din aur și argint. Specialiștii presupun că aici ar fi fost mormîntul unei căpetenii de trib.

În procesul de prelucrare a obiectelor găsite, apreciate drept foarte importante, vor fi implicați savanți din România și Polonia.

"După conservare, urmează etapa de reconstituire a imaginii defunctului. În baza acestor mostre de amfore grecești se permite o datare mai sigură", explică arheologul Ion Ciobanu.

Muncitorii spun că sunt onorați să participe la aceste săpături:

"Este o mare bucurie pentru noi. Vrem și în continuare să descoperim, să găsim ceva nou".

"Îmi place să descoper noi lucruri despre istorie. Suntem curioși ce vom mai descoperi".

"Vrem ca Crihana Veche să devină un punct de atragere a turiștilor și să prezinte aceste valori publicului larg. Este foarte important pentru satul nostru. Vor cunoaște toți, și copiii și adulții despre ce s-a descoperit la noi în sat", a spus primarul Rodica Cucereanu.

Obiectele găsite în mormîntul războinicului scit din Crihana Veche, Cahul, datează din secolul IV înainte de Hristos. Pentru desfășurarea expediției, au fost cheltuite 100 de mii de lei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

descoperire , arheologie , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.