Mergi spre compartimentul: Istoria
06 august 2015, 16:20 Istoria views 21000
06 august 2015, 16:20 Istoria views 21000

Cunoaşteţi-vă şi țineți minte strămoșii!

Potrivit studiului realizat de site-ul nostru, în Republica Moldova sînt atestate 141 570 nume de familii, purtate de reprezentanții diferitor etnii. Cele mai răspîndite nume de familie moldoveneşti sînt Rusu, Ceban şi Ciobanu.

În baza materialelor colectate, experții site-ului îşi propun să creeze cu participarea vizitatorilor o bază de date, care să ne permită cunoaşterea strămoşilor noştri. Baza de date va fi completată permanent cu informații din arhivele de stat şi bisericeşti, oficiile stării civile, studiile etnografice etc.
Astfel toți împreună vom reuşi să ne cunoaştem şi să ținem minte strămoşii noştri.

În conformitate cu datele Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova componenţa naţională a populaţiei Republicii Moldova înregistrată la recensămîntul din 2004 relevă faptul că moldovenii, populaţia majoritară, constituie 75,8% din totalul populaţiei, marcînd o creştere cu 5,9% faţă de 1989. Alături de moldoveni, în ţara noastră convieţuiesc ucraineni, reprezentînd 8,4%, ruşi cu o pondere de 5,9%, găgăuzi — 4,4%, români — 2,2%, bulgari — 1,9% şi alte naţionalităţi, cu o pondere de 1,0% din numărul total al populaţiei ţării. Pentru 0,4% din locuitori naţionalitatea nu a fost înregistrată.

Diaspora moldovenilor există în mai multe ţări ale lumii, unde locuiesc permanent sau temporar mai mult de 1,5 milioane de moldovenii. Conform datelor oficiale importante comunităţi ale moldovenilor există în Federaţia Rusă — 172 330, Italia - 68 591, Portugalia — 21 147, Kazahstan — 19 458. Moldovenii locuiesc şi în alte state cum ar fi Belarusi, Spania, Kirghizstan, Lituania, Letonia, Estonia, Tadjikistan, Suedia, Danemarca, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Franţa, Grecia, Germania, Israel, Polonia, Marea Britanie, SUA, Canada, Turcia, Ungaria, Uzbekistan, Australia, Cehia, Slovaci, Cipru etc.

Cuvinte cheie:

moldovenii , familie , istoria , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3938 locuitori

Balatina este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balatina, Tomeştii Noi, Clococenii Vechi și Lipovăţ. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3938 de oameni. Satul Balatina a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.