Mergi spre compartimentul: Istoria
06 iulie 2015, 12:15 Istoria views 10829
Monumentul ”Cneazului întunecat” de la Milești (Foto)
06 iulie 2015, 12:15 Istoria views 10829

Monumentul ”Cneazului întunecat” de la Milești (Foto)

Puțini știu că pe meleagurile noastre, lîngă Milești, se află monumentul kneazului Grigori Potiomkin de Taurida, monument amplasat în locul unde acesta și-a dat ultima suflare.

Cine a fost Grigori Potiomkin?

Gr.Potiomkin de Taurida s-a născut la 13 septembrie 1739 în satul Cijovo, gubernia Smolensk. A fost funcționar public, avînd titlul de kneaz și general-fieldmareșal. Tot el a fost cel care a alipit regiunea Novo-Rusia (actualul sud al Ucrainei), unde a întemeiat o serie de orașe ca ca Dnepropetrovsk, Herson sau Nicolaev. A fost amantul discret/declarat al Ecaterinei II. Conaţionali de origine germană l-au supranumit și „cneaz întunecat".

Obeliscul lui Gr. Potiomkin reprezintă un monument înălţat în 1792 la marginea satului Milești, raionul Nisporeni, pe locul unde a încetat din viaţă prinţul Grigori Potiomkin. Istoricul Gheorghe Bezviconi scria despre acest monument: „La 30 verste de Iaşi se înalţă un monument clădit din piatră necioplită, ridicat de Ecaterina cea Mare prinţului Potiomkin. Acest răsfăţat al soarelui, care a ştiut să trăiască în lux şi mulţumire, a ştiut să-şi aleagă şi locul unde să moară – (...) lîngă un drum înconjurat de păduri şi dealuri, alcătuind o privelişte minunată ce încîntă ochii".

Monumentul a fost construit de contesa Braniţkaia şi prezenta, în varianta iniţială, un stîlp. Mai tîrziu, cînd acesta s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat (pe la mijlocul sec. XIX) un obelisc din piatră de calcar cu înălţimea de 13 metri. Alături de obelisc se află o piatră sculptată în formă de scut ce conţine inscripţia comemorativă vizînd semnificaţia monumentului: „Hа семъ местъ преставился князъ Григорiй Александровичъ Потемкинъ Таврическiй" (Pe locul acesta a încetat din viaţă cneazul Grigori Alexandrovici Potiomkin de Taurida). Octombrie 5, 1791...".

Pictură de Scorodumov din 1886, intitulată "Moarte lui Potiomkin"

Columna care se afla aici la sfîrșitul sec. XVIII. În locul ei la mijlocul sec al-XIX s-a ridicat obeliscul din piatră de calcar.

Imagine din ani '30 ai sec. XIX. Aici se poate vedea obeliscul, dar și casa soldatului care păzea monumentul.

Pictură de F. Răilean. 1890

Monumentul în perioada sovietică

Sursa: nisporeni1618.wordpress.com

Cuvinte cheie:

personalitati , localitati , Moldova , istoria

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.