Mergi spre compartimentul: Istoria
27 martie 2020, 13:45 Istoria views 91618
Istoric român: Stefan cel Mare nu a fost român și a vorbit limba moldovenească (Video)
Foto: blog-p.ru
27 martie 2020, 13:45 Istoria views 91618

Istoric român: Stefan cel Mare nu a fost român și a vorbit limba moldovenească (Video)

În timp ce unioniştii continuă să declare sus şi tare că Republica Moldova nu-şi are propria istorie și că tot ce e moldovenesc, de fapt, este românesc, un istoric din București, dimpotrivă, susţine că Moldova are propria sa identitate.

Toate punctele pe «i» le-a pus cunoscutul autor contemporan de cărți despre istoria României, profesorul Facultăţii de Istorie de la Universitatea din București Lucian Boia: "Pînă acum un secol şi jumătate nici nu exista România. Existau nişte fragmente, nişte bucăţi din care s-a făcut România. Putea să se facă, cum s-a şi făcut, şi bine că s-a făcut, dar putea să nu se facă, ce ştiu eu pe ce căi ar fi putut să meargă istoria, dacă ar fi ales alte direcţii", a spus istoricul român.

El a adăugat: „Am spus clar Ştefan cel Mare nu era român, în sensul că nu se considera el român. Identitatea pe care şi-o asuma el era aceea de moldovean...Este evident că el considera cavorbeşte moldoveneşte, nu româneşte. De altfel, chiar mai târziu, două secole după Ştefan cel Mare, Grigore Ureche, care ştia mai multe decît Ştefan cel Mare, făcuse studiile în Polonia, învăţase latineşte, ştia ca românii sînt de origine latină, ca toţi au origine comună, dar asta nu-l împiedică să vorbească în cronica lui despre limba moldovenească".

„Identitatea nu este ceva picat din cer. Identitatea ţi-o asumi şi ţi-o afirmi. Moldova îţi are propria ei identitate în raport cu Ţara Românească şi cu ceilalţi români", a menţionat Boia.

Nota informativă: Lucian Boya – cel mai cunoscut autor contemporan de cărți despre istoria României. Dumnealui este profesor, doctor în filozofie a Facultăţii de Istorie a Universităţii din București.

Reamintim că informații despre Etnogeneza moldovenilorLimba moldoveneascăApartenența la NațiuneContribuția moldovenilor la crearea României și Rolul culturii moldovenești la crearea culturii României, pot fi vizualizate la compartimentul «NOI, MOLDOVENII» a proiectului moldovenii.md.

Sursa: alfanews.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Moldova , Romania , istoria , limba

Comentarii

 (3)
  • #4 Vasilii Răspunde Citează selecţia
    Ну хоть один нормальный румын нашелся который говорит правду.<div>А сегодня срочно нужен новый Штефан чел Маре чтобы навел порядок в Молдове особенно в правящей верхушке.</div>
  • #2 Constanta Răspunde Citează selecţia
    foarte bun reportaj.....ar bine sa fie Mai multe de felul acesta....sa intelegem ce suntem cu adevarat dar ceea ce me infla altii de mici copii 

  • #1 Taja Răspunde Citează selecţia

    Да просто напросто во времена Штефана чел Маре Румынии как таковой вообще не существовало даже в проекте

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
248 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 155 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 248 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.