Mergi spre compartimentul: Istoria
27 septembrie 2023, 16:30 Istoria views 25465
Viața la curtea domnilor Moldovei
27 septembrie 2023, 16:30 Istoria views 25465

Viața la curtea domnilor Moldovei

Curţile domnitorilor Moldovei s-au aflat în cetăţile de scaun: Baia, Suceava, Iaşi. Aici locuiesc domnul şi familia sa, boierii, dregătorii şi slujitorii, curtea fiind şi reşedinţă domnească.

Curtea este locul în care se desfăşoară activitatea administrativă şi juridică a domnului şi unde se iau hotărîrile de natură politică, militară, fiscală. Aici domnitorul convoacă “Sfatul domnesc”, la care participă principalii dregători.

În afara curţii domneşti, domnul şi dregătorii săi obişnuiesc, ca şi suveranii apuseni, să petreacă anumite perioade de timp deplansîndu-se dintr-un loc în altul pentru rezolvarea problemelor administrative sau juridice locale. De aceea, unii domni construiesc reşedinţe pe moşiile care aparţin domeniului domnesc, Ștefan cel Mare fiind posesorul celor mai multe asemenea curţi locale: la Dorohoi, Hîrlău, Piatra Neamţ, Vaslui.

Domnul se înfăţişa supuşilor săi în toată strălucirea, cu sfetnicii şi dregătorii curţii, cu ostaşii lui credincioşi, cu suita de cărturari care scriau actele şi scrisorile.

Petrecerile şi vînătoarea constituie principalul mod de petrecere a timpului în afara treburilor politice. La aceste petreceri sînt întotdeauna prezenţi rapsozi  şi cîntăreţi, de la un anume moment (după secolul al XV-lea) nefiind lipsiţi Lăutarii.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.