Mergi spre compartimentul: Istoria
03 aprilie 2023, 09:30 Istoria views 90131
Primul portret a lui Ștefan cel Mare
03 aprilie 2023, 09:30 Istoria views 90131

Primul portret a lui Ștefan cel Mare

Se împlinesc 550 de ani de la data cînd miniaturistul Nicodim finisează ultima decoraţie a Tetraevanghelului de la Humor. Nicodim este caligraf şi miniaturist din Moldova, autor al cunoscutului „Tetraevangheliar” de la Humor (1473), dăruit de Ştefan cel Mare mănăstirii Putna.

Pe lîngă imaginile celor patru evanghelişti Nicodim a creat şi miniatura cu portretul votiv al lui Ştefan cel Mare, unul dintre primele „portrete de epocă” ale domnitorului moldovean.

În Moldova medievală cele mai cunoscute miniaturi datează de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432), cînd în scriptoriul mănăstirii Neamţ activează ilustrul caligraf Gavril Uric, autor al Tetraevangheliarului din 1429, păstrat în Biblioteca Bodleană de la Oxford, cu vădite influenţe bizantine, cu imaginile evangheliştilor Matei, Marcu, Ioan, Luca pe toată pagina. Tradiţiile miniaturale ale lui Uric sînt continuate de Nicodim (Tetraevangheliarul de la Humor, 1473), care păstrează şi portretul votiv al domnitorului Ştefan cel Mare. Din secolul al XVI-lea sunt cunoscute manuscrisele create la mănăstirea Voroneţ (Codicele Voroneţian şi Psaltirea Voroneţiană). În a doua jumătate a secolului al XVI- lea miniaturile manuscriselor moldoveneşti devin mai laconice în privinţa coloritului, conturul linear avînd prioritate. Valoarea incontestabilă a manuscriselor autohtone din această perioada este confirmată şi de prestigioasele instituţii în care se păstrează astăzi: Viena, Oxford, Bucureşti, Moscova, Londra și Sankt-Peterburg.

Cuvinte cheie:

domnitori , istoria , Stefan cel Mare

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1523
Populația:
23650 locuitori

Dubăsari este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Dubăsari. Amplasat pe malul stîng al rîului Nistru, oraşul Dubăsari se află la o distanţă de 47 km de Chișinău. În anul 2004 populaţia oraşului constituia 23650 de locuitori. Satul Dubăsari, a cărui denumire vine de la vechiul cuvînt dubăsar (luntraş), este atestat de documente începînd cu anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.