Mergi spre compartimentul: Istoria
06 februarie 2021, 15:00 Istoria views 90645
06 februarie 2021, 15:00 Istoria views 90645

De unde avea Ştefan cel Mare bani pentru războaie?

Izvoarele nu ne îngăduie să reconstituim cu exactitate potenţialul economic al Moldovei în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

Datele istorice sînt foarte lacunare la acest capitol. Moldova în acea epocă avea circa 400 000 de locuitori. Aceşti oameni trăiau mai mult în sate, oraşele cele mai mari ale Moldovei din acea vreme – Cetatea Albă şi Suceava – nu depăşeau 10 000 de locuitori. Comerţul era modest, deşi Moldova era o verigă a vestitului „drum moldovenesc“ care făcea legătura între Orient şi Europa Centrală. Totuşi, doar o mică parte dintre produsele locale erau vîndute pe piaţă, iar majoritatea locuitorilor erau agricultori preocupaţi să-şi asigure cît mai multe dintre nevoi din producţia proprie.

Banii domnitorului, atîţia cîţi îi avea, îi obţinea fie din taxele vamale, fie din dările indirecte impuse oraşelor, fie din unele vînzări de bunuri domneşti, fie din diverse surse neregulate (prăzi, topire de obiecte din metal preţios, daruri etc.).

Deşi circulaţia monetară nu era cu totul absentă, economia Moldovei şi puterea domnului nu se bazau însă atîta pe bani, cît pe controlul asupra pămîntului şi asupra oamenilor. Atunci cînd Ştefan avea de construit o cetate sau o mănăstire, el nu aloca bani pentru proiectul respectiv, ci punea pe locuitori să muncească în contul obligaţiilor lor faţă de domnie.

Materialele folosite erau şi ele obţinute gratuit, cu excepţia, desigur, a celor care nu se puteau găsi la nivel local. Aşa au fost construite cetăţi precum cele de la Chilia şi Roman, aşa au fost construite multele mănăstiri ctitorite de Ştefan.

Aşa ne putem explica cum a putut Ştefan să lupte şi să construiască de-a lungul domniei sale, deşi cele două activităţi nu s-au suprapus, ci mai degrabă au alternat.

Comentarii

 (1)
  • #1 sstefan Răspunde Citează selecţia
    Nimic mai fals ! Ca sa tragi concluzia ca "sursele de informatii sunt lacunare" inseamna ca intr-adevar nu ai cautat si consultat sursele de informatii. Afirmatia prezinta deci situatia concreta a autorului articolului, nu situatia generala. Desigur, o documentare serioasa presupune intocmirea unei liste bibliografice si petrecerea multor zile in diverse biblioteci, dar ca sa fie ceva mai simplu va indrum catre exceptionala lucrare a maiorului D. I. Georgescu, aparuta in 1923 la Campulung (Tipografia si libraria Vladescu si fiul) sub titlul "Rasboaiele lui Stefan cel Mare si ale lui Mihaiu Viteazu" (am respectat intocmai modul de exprimare si scriere utilizat de lucrarea originala)dar mai ales "Istoria Armatei Romane si a razboaielor poporului romanesc" de acelasi autor, aparuta in 1928 la Bucuresti, Tipografia Geniului. In aceste lucrari bine documentate veti gasi detalii privind organizarea administrativa a Moldovei pe timpul lui Stefan cel Mare si a modului in care realiza finantarea statului. In cuprinsul lucrarii sus-mentionate gasiti aspecte cum ar fi: societatea si viata Moldovei, armata moldoveneasca, modul in care se realiza mobilizarea si concentrarea etc. Afirmatia potrivit careia "comertul era modest" este complet falsa, tocmai comertul fiind sursa principala a banilor din vistierie, si nu era deloc "o sursa modesta".
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.