Mergi spre compartimentul: Istoria
06 martie 2015, 09:59 Istoria views 22437
06 martie 2015, 09:59 Istoria views 22437

Pavlopetri – un vechi oraş scufundat în mare

Un oraş prospera acum 4.000 de ani pe coasta Greciei, însă din cauze necunoscute pînă astăzi s-a scufundat în mare. Acum o echipă de arheologi a realizat o reconstituire digitală a vechiului oraş Pavlopetri, aflat pe fundul Mării Mediterane, transmite foxnews.com.

Case cu gradini, rufe uscate în curţi, ziduri şi străzi construite cu pricepere - acesta este pulsul vieţii din oraşul Pavlopetri. Geo-arheologul marin Nic Flemming a declarat: "Descoperirea ceramicii neolitice este incredibilă! Aceasta înseamnă că avem de-a face cu un oraş port care poate avea 5000-6000 de ani, în care se desfăşoară o activitate comercială, bunurile şi epavele din apropiere prezentînd unele din primele zile ale schimburilor comerciale maritime din Marea Mediterană".

Pavlopetri a devenit primul oraş subacvatic, care are o hartă digitală şi care a fost înregistrat în trei dimensiuni şi apoi readus la viaţă, cu ajutorul graficii de calculator.

Rezultatul arată cît de multe lucruri are în comun acesta cu oraşele-port de astăzi - Liverpool, Londra, New York, San Francisco, Tokyo sau Shanghai - în ciuda faptului că zilele sale de glorie au fost acum 5.000 de ani.

Doar în largul coastelor continentale ale Greciei se află cel mai vechi oraş scufundat din lume. Un oras, care a prosperat mii de ani, perioada cînd se năştea civilizaţia occidentală.

O echipă de experti internaţionali, care a folosit cea mai nouă tehnologie, a investigat situl şi a încercat să reconstituie oraşul Pavlopetri de pe fundul mării, pentru a afla secretele acestuia.

Echipa condusă de arheologul Jon Henderson a utilizat mijloace tehnice de ultimă oră pentru a descoperi vechile secrete ale complexului de străzi şi de cladiri, care se află la mai puţin de cinci metri, sub suprafaţa apei.

Jon Henderson conduce acest proiect, în colaborare cu o echipă de la Ministerul Culturii din Grecia si Nicholas Flemming, omul care a descoperit Pavlopetri în anul 1967. Locul de pe fundul mării este presărat cu mii de fragmente, fiecare dintre ele putînd da indicii despre viaţa de zi cu zi a oamenilor din Pavlopetri.

"Ceea ce avem aici este ceva care este cu două sau chiar trei mii ani mai în vîrstă decît majoritatea oraşelor scufundate, care au fost studiate", a declarat Flemming: "Şi este complet. Avem planul aproape complet al oraşului, principalele străzi şi toate clădirile. Putem studia modul în care a fost utilizat ca port, unde au venit navele şi modul în care a fost gestionat comerţul."

Cuvinte cheie:

Grecia , oraș , mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422-1432
Populația:
2055 locuitori

Hădărăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Hădărăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hădărăuţi este situat la o distanţă de 12 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hădărăuți (la acea dată Hodoracinți) din ținutul Hotin, datează între anii 1422 și 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.