Mergi spre compartimentul: Istoria
24 iulie 2016, 11:20 Istoria views 17676
24 iulie 2016, 11:20 Istoria views 17676

Oamenii de Neanderthal nu erau macho

Arheologii de la Universitatea din Cambridge care au studiat o trăsătură distinctivă a scheletelor oamenilor de Neanderthal aruncă o nouă lumină asupra vieţii de zi cu zi a "verişorilor" noştri preistorici, informează news.discovery.com. Oamenii de Neanderthal se ocupau mai puţin cu vînătoarea, ci mai mult cu treburile casnice, cum ar fi tăbăcitul pieilor de animale.

Comparativ cu oamenii preistorici care trăiau acum cîteva zeci de mii de ani, braţul drept al oamenilor de Neanderthal era mult mai dezvoltat, în unele cazuri cu 50% mai gros decît braţul stîng.

Această asimetrie a fost pusă, pînă acum, pe seama faptului că oamenii de Neanderthal foloseau suliţe grele în timpul vînătorii. Studiind cu precizie oasele oamenilor de Neanderthal, însă, cercetătorii de la Cambridge au determinat că ar fi fost nevoie de ore întregi de lovit cu suliţa zilnic pentru ca braţele să se deformeze în felul acesta, ceea ce nu este o perspectivă realistă.

Asimetria se explică, însă, în cazul în care oamenii de Neanderthal ar fi efectuat zilnic sarcini intense şi repetitive, cum ar fi tăbăcirea pieilor de animale.

"Asimetria braţelor pe care o observăm la oamenii de Neanderthal nu o întîlnim la oamenii moderni decît în cazurile sportivilor, cum ar fi jucătorii de crichet sau tenis", spune doctorul Colin Shaw, de la Universitatea din Cambridge.

Cuvinte cheie:

arheologie , istoria , civilizatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.