Mergi spre compartimentul: Istoria
25 septembrie 2013, 10:29 Istoria views 33953
25 septembrie 2013, 10:29 Istoria views 33953

Tăblițele de la Iași ar putea rescrie istoria omenirii

Un arheolog din Iași a făcut o descoperire neașteptată, care ar putea să fie de foarte mare importanță pentru istoria întregii lumi.

Profesorul Mihai Gabriel Vasilencu a găsit în localitatea Hăndrești, comuna Oțeleni, mai multe tăblițe de piatră, cu inscripții misterioase.

Arheologul susține că acestea seamănă cu scrierea geților și par similare celor găsite în localitatea Tărtăria, care au o vechime de peste 5.500 de ani, informează protv.ro.

Specialiștii au început deja să analizeze aceste tăblițe, pentru a  stabili vechimea lor și alfabetul care a fost folosit.

Alături de acestea se aflau și cîteva unelte din silex, care nu sînt de proveniență autohtonă.

Potrivit istoricilor, în zona Hăndrești exista, în urmă cu mii de ani, un important drum comercial, care lega Moldova de Ucraina și Polonia.

Profesorul Mihai Vasilencu speră că analizele să demonstreze că aceste tăblițe sînt primele forme de scriere din istoria lumii.

Cuvinte cheie:

arheologie , descoperire , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1846
Populația:
3523 locuitori

Elizaveta este un sat şi comună aflat în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Elizaveta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Bălți și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3523 locuitori. Satul Elizaveta a fost menționat documentar în anul 1846.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.