Mergi spre compartimentul: Istoria
12 octombrie 2023, 17:00 Istoria views 61429
Bogdan al II-lea – părintele lui Ștefan cel Mare
12 octombrie 2023, 17:00 Istoria views 61429

Bogdan al II-lea – părintele lui Ștefan cel Mare

Bogdan al II-lea a domnit în Moldova timp de doi ani, între 1449 - 1451. Era fiul nelegitim al voievodului Alexandru cel Bun. A fost căsătorit cu Maria şi este tatăl viitorului voievod Ştefan cel Mare.

A venit la domnia Moldovei la 12 octombrie 1449, în urma bătăliei cîştigate împotriva lui Alexăndrel, voievodul de pînă atunci al ţării. Bătălia a avut loc la nord de Roman, pe rîul Siret, la Tămăşeni. Bogdan, susţinut de oaste ajutată şi de Iancu de Hunedoara, l-a înfrînt pe Alexăndrel şi boierii lui. Alexăndrel a fugit în Polonia, în timp ce Bogdan a intrat în cetatea Sucevei, unde a fost uns domn. Bogdan era căsătorit cu Maria-Oltea, sora boierului Vlaicu și avea copii pe Ștefan, Maria și Sora.

Pentru a evita întoarcerea lui Alexăndrel în Moldova, Bogdan a încercat să se înțeleagă cu atotputernicul magnat polon Diedrtrich Buczacki, starostele Podoliei şi castelanul Cameniţei, pentru ca acesta să intervină pentru o împăcare cu ceilalți membri ai dinastiei. Încercarea a eșuat, expediția polonă organizată contra Moldovei în iarna 1449-1450 l-a determinat pe Bogdan să caute sprijin la vechiul său aliat, Iancu de Hunedoara. Un tratat cu acesta a fost încheiat la 11 februarie 1450, înnoit la 5 iulie acelaşi an.

Începînd cu luna martie 1450, Alexăndrel a început pregătirile pentru o campanie în Moldova, iar în luna august a aceluiaşi an, armata sa, formată din moldoveni şi poloni, se găsea pe Nistru. Bogdan s-a retras din faţa inamicului, evitînd să dea o luptă decisivă, pentru a-l obosi.

La 5 septembrie 1450 s-a semnat un tratat de pace care prevedea rămînerea lui Bogdan pe tron pînă ce Alexandru va fi împlinit 15 ani, adică pînă în 1453. I se cerea, în plus, o enormă despăgubire de război.

Hotărît să-și apere stăpînirea, Bogdan s-a pregătit de atac în codrii Crasnei, pe unde trebuiau să treacă trupele polone. La 6 septembrie 1450, Bogdan al II-lea a atacat oastea inamică într-un loc îngust, lîngă satul Crasna, unde relieful şi vegetaţia nu permitea polonilor să se desfăşoare corespunzător pentru luptă. Mulți nobili de frunte – între care și frații Buczacki – au rămas pe cîmpul de luptă.  Bogdan nu a pornit în urmărirea inamicului înfrînt.

Un alt fiu neligitim al lui Alexandru cel Bun, zis Petru Aron s-ar fi înțeles cu Alexăndrel să-l înlăture pe Bogdan și  să domnească împreună. Planul a fost pus în aplicare într-o noapte de octombrie, în anul 1451 pe cînd Bogdan se afla „într-un sat al unui unchi al aceluiași Petru, și era amețit de vin, sosind spre sfîrșit de noapte numai cu 200 de moldoveni (Petru) a înșelat străjile lui Bogdan și prinzînd pe Bogdan i-a tăiat capul”. Această crimă odioasă s-a petrecut la Reuseni și ea nu a adus țării pacea, ci doar un mormînt domnesc în plus în biserica satului Secuieni, în apropiere de Reuseni.

Cuvinte cheie:

Moldova , istoria , Stefan cel Mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.