Mergi spre compartimentul: Istoria
03 iunie 2015, 15:06 Istoria views 15843
03 iunie 2015, 15:06 Istoria views 15843

Podoabele egiptene sînt de origine extraterestră


Foto: lenta.ru

Chiar dacă are o vîrstă înaintată, 5.000 de ani, un șirag de mărgele egiptean nu foarte prezentabil ascunde un trecut spectaculos. Cercetătorii au descoperit că această podoabă antică este realizată dintr-un meteorit! Rezultatul acestui studiu, publicat în NatureNews,  explică modul în care vechii egipteni obțineau fier cu cîteva milenii înainte de perioada în care se știa de topirea fierului în regiune, rezolvînd astfel un mister care i-a intrigat dintotdeauna pe istorici – primele dovezi de topire a fierului în Egiptul Antic apar abia în secolul al VI-lea î.Hr.

De asemenea, se atestă faptul că egiptenii au introdus meteoriții în cultura și în religia lor. „Cum cerul a fost foarte important pentru vechii egipteni, ceva care cade din cer a fost considerat ca un cadou de la zei”, avea să întărească Joyce Tyldesley, egiptolog la University of Manchester, Marea Britanie, și coautor al studiului.

Șiragul de mărgele, în formă de tub, este unul din cele nouă podoabe care s-au găsit în anul 1911 într-un cimitir situat la aproximativ 70 de kilometri sud de Cairo. Avînd în vedere că obiectele datează din jurul anului 3300 î.Hr., se poate spune că mărgelele sunt cele mai vechi artefacte de fier descoperite în Egipt.

Un studiu efectuat în anul 1928 concluzionează că fierul din mărgele are un conținut ridicat de nichel, ceea ce a condus la ideea că ele au origine celestă. Dar în anii ’80 ai secolului trecut, oamenii de știință au susținut că topirea accidentală timpurie ar fi putut duce la fierul îmbogățit cu nichel, iar o analiză mai recentă a materialului oxidat de pe suprafața mărgelelor atestă că acesta are un conținut de nichel scăzut.

Pentru a rezolva problema în cauză, Diane Johnson, specialist în meteoriți la Open University din Milton Keynes, Marea Britanie, a analizat una dintre mărgele. Cercetarea a arătat că întreg conținutul de nichel din acest metal inițial a fost mare (de circa 30%), ceea ce certifică faptul că, într-adevăr, șiragul provine dintr-un meteorit. Mai mult, s-a observat că metalul are o structură cristalină distinctivă, numită structură de tip Widmanstätten (mozaic) – acest tip se găsește doar în meteoriții de fier care s-au răcit extrem de lent în interiorul asteroizilor-mamă.

 

Sursa: lenta.ru

Cuvinte cheie:

podoabe , Egipt , meteorit , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
166 locuitori

Maiovca este un sat din cadrul comunei Ocniţa, raionul Ocniţa. Satul Maiovca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 166 de oameni. Localitatea Maiovca a fost întemeiată în anul 1911 cu denumirea Slobodca Vălcineţ.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.