Mergi spre compartimentul: Istoria
13 septembrie 2018, 14:30 Istoria views 81317
13 septembrie 2018, 14:30 Istoria views 81317

Monumentul în memoria bătăliei de la Cahul aniversează 169 de ani (Foto)

Acum 169 de ani a fost inaugurat la Vulcăneşti monumentul care comemorează luptele duse pe aceste locuri de armatele ruse împo­triva turcilor în 1770.

Orăşelul Vulcănești este cunoscut departe de granițele țării noastre ca urmare a evenimentelor istorice remarcabile, care au avut loc aici. Primul dintre ele este bătălia de la 1574 dintre trupele domnitorului Moldovei Ioan Vodă cel Cumplit și hoardele turco-tătare în apropiere de lacul Cahul de sub Vulcănești. Lupta s-a încheiat cu înfrîngerea trupelor moldoveneşti. Crezînd în promisiunea turcilor de a-l lăsa în viață pe el și pe soldații săi, domnitorul s-a predat. Însă, turcii nu şi-au ținut promisiunea și i-au executat cu cruzime, atît pe domnitor, cît și o parte din armata acestuia.

Cea de-a doua bătălie istorică, care a fost numită Bătălia de la Cahul a avut loc în apropiere de Vulcănești în anul 1770 între trupele ruse sub comanda lui P. Rumeanțev și armata turco-tătară de 150.000. Această bătălie a fost una remarcabilă pentru că trupele turcești depăşeau de aproape zece ori numărul armatei ruseşti, iar datorită curajului, eroismului și priceperii acesteia din urmă a învins inamicul, obţinînd victoria. În această luptă s-a manifestat în mod deosebit viitorul mare conducător de oşti M. Kutuzov și contele S. Voronţov.

În anul 1849 pe locul, unde a avut loc bătălia a fost înălţat un monument în formă de coloană de 22 de metri înălţime cu o placă comemorativă, iar la jumătate de kilometru distanță de el se află un alt monument nu foarte mare în cinstea faptei eroice a contelui S. Voronţov.

Monumentul în memoria bătăliei de la Cahul este situat la marginea orașului, pe un deal, de pe care se deschide vederea spre vastele întinderi ale stepei Bugeacului. Este un loc preferat de turiştii, nu doar din Moldova, ci și din alte țări. În jurul monumentului a fost plantat un mic parc, scuarul, fiind destul de îngrijit. Așezîndu-ne să ne odihnim la poalele monumentului după o călătorie lungă și obositoare întreprinsă într-o zi fierbinte de vară, fără să vrem ne-am pomenit gîndindu-ne la mica, dar surprinzător de diversa și complexa noastră ţară. Aceste gînduri nu erau numai despre frumuseţea naturii, ci, de asemenea, despre soarta grea, uneori, tragică a acestei țări și a poporului ei. Anume aici la sud, în acest cazan al culturilor, limbilor, tradițiilor, unite printr-o memorie istorică comună, vrem să credem că oamenii din Republica Moldova vor putea găsi, în sfîrșit, propria cale spre pace, prosperitate și o viață demnă şi că calea către acest viitor mai bun va fi pașnică și pe deplin conştientizată.

Eram la aproape 200 de kilometri de casă, ziua era pe sfîrşite şi venise timpul să facem cale întoarsă. Iar dvs. v-am lăsat un mic album cu fotografii, cu toate cîte le-am văzut și le-am întîlnit. Vă dorim călătorie plăcută.

 

Călătorie la sudul ţării: de la Leova pînă la Vulcăneşti - album foto

Cuvinte cheie:

monument , batalia , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
658 locuitori

Condrița este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Condrița este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 658 de oameni. Satul Condrița a fost menționat documentar în anul 1657 cu denumirea Condrești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.