Mergi spre compartimentul: Cultura
19 august 2014, 16:02 Cultura views 10273
La Chişinău a fost prezentată o carte despre mitropoliții basarabeni (VIDEO)
Foto: noi.md
19 august 2014, 16:02 Cultura views 10273

La Chişinău a fost prezentată o carte despre mitropoliții basarabeni (VIDEO)

La Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură a avut loc prezentarea cărţii „Sub același omofor", dedicată activităţii mitropoliţilor moldoveni din sec. XIX – începutul sec. XX. Ediţia reflectă perioada afirmării Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Basarabiei. În volum sînt prezentate relatări despre viaţa şi activitatea diferitor arhierei care au condus eparhia de Chişinău şi Hotin. Potrivit autorului, ei au fost români, ucraineni şi ruşi, „dar toţi au fost copiii Bisericii Ortodoxe Ruse. Şi pe toţi, fără excepţie, îi unea credinţa în Dumnezeu, stoicismul în apărarea purităţii dogmatice a Ortodoxiei".

„Întreaga cultură a Basarabiei este pătrunsă de religiozitate. Sub egida Bisericii Ortodoxe Ruse, aici erau puse bazele învăţămîntului şi înălţării lăcașelor sfinte, se înfiinţa proza artistică. Această bogăție și unitate trebuie apărate prin toate forţele. Înflorirea Basarabiei a fost bazată anume pe acest fundament", a menţionat autorul cărţii, Larisa Şorina.

Potrivit ei, lucrarea este prilejuită de împlinirea celor 200 de ani de la fondarea Eparhiei Chişinăului și Hotinului, fiind însă editată cu întîrziere.

Cartea a văzut lumina tiparului cu sprijinul fondului „Russkii mir" şi este distribuită gratuit.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

carte , Moldova , Mitropolit , istoria , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1404 locuitori

Găuzeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Găuzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 20 km de orașul Șoldănești și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1404 oameni. Prima atestare documentară a satului Găuzeni datează din 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.