Mergi spre compartimentul: Cultura
23 septembrie 2014, 10:29 Cultura views 8172
La Chişinău se desfăşoară Zilele Europene ale Patrimoniului
Foto: trm.md
23 septembrie 2014, 10:29 Cultura views 8172

La Chişinău se desfăşoară Zilele Europene ale Patrimoniului

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ce vor avea loc în perioada 22-27 septembrie, Muzeul Naţional de Artă va redeschide pentru public expoziţia permanentă de Artă Universală. Vernisajul reuneşte mai mult de 100 de lucrări de pictură, sculptură şi artă decorativă de la sfîrşitul secolului al XVI-lea – începutul secolului al XX-lea.

Colecţia de pictură universală a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei reprezintă şcolile de pictură italiană, olandeză, franceză, germană, spaniolă etc. Primele opere din colecţia occidentală au intrat în colecţia muzeului în anul 1945, fiind transferate de la muzeul din Rădăuţi, precum şi din muzeele centrale din Moscova şi Sankt-Petersburg.

Din anul 1946 colecţia muzeului s-a completat prin intermediul achiziţiilor şi donaţiilor. Actualmente, muzeul este deţinătorul unei colecţii de pictură universală care include 235 opere din secolele XV-XX.

Cele mai timpurii sunt lucrările din perioada Renaşterii Italiene şi Renaşterii de Nord cu subiecte biblice – Sfînta Familie cu Ioan Botezătorul, Sfînta Ecaterina de Bernardino Luni, Venus în fierăria lui Vulcan de Jan Brueghel, etc.

Vernisajul expoziţiei Artă Universală va avea loc marţi, 23 septembrie ora 13:00 la galeriile din strada A. Puşkin.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

cultura , patrimoniul mondial , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.