Mergi spre compartimentul: Cultura
26 februarie 2015, 16:14 Cultura views 10132
Zilele Creangă, sărbătorite în Moldova şi România
26 februarie 2015, 16:14 Cultura views 10132

Zilele Creangă, sărbătorite în Moldova şi România

În perioada 26 februarie - 4 martie 2015, la Tîrgu-Neamţ, Iaşi şi Chişinău, vor avea loc o serie de manifestaţii cu ocazia Festivalul „Zilele Creangă". Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu alte instituţii de stat de la noi precum şi din România vor organiza mai mult evenimente dedicate acestei sărbători.

Astfel, în perioada 26 – 28 februarie vor avea loc mai multe acţiuni la Pipirig, Humuleşti şi în Tîrgu-Neamţ: medalion „Creangă la el acasă" la Casa memorială „Ion Creangă" şi la Şcoala Gimnazială numărul 3 „Ion Creangă" din Humuleşti, simpozionul „Creangă în universalitate" la Primăria Tîrgu-Neamţ, simpozionul „Creangă şi biserica" la Biserica „Sfântul Haralambie" din Tîrgu-Neamţ.

Totodată, în zilele de 1 – 2 martie vor avea loc mai multe acţiuni la diverse instituţii din Iaşi: un spectacol susţinut de formaţii artistice ale elevilor la Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă" din Ţicău, Iaşi, decernarea premiilor şi diplomelor pentru promovarea literaturii pentru copii la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul", colocviul „Pe urmele diaconului Ion Creangă" la Biserica „Sfinţii 40 de mucenici" de la Mănăstirea Golia, masa rotundă „Dimensiunea europeană a operei lui Ion Creangă" la Şcoala generală numărul 22 „Bogdan Petriceicu Haşdeu".

La Chişinău evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă" se vor desfăşura în zilele de 3-4 martie.

Programul va demara marţi, 3 martie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" cu un medalion literar-artistic „Viziunea creangiană asupra educaţiei" şi expoziţie de carte „Ion Creangă în oglinda timpului".

Pe 4 martie, la ora 11.00, la Filiala de Carte Românească a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă" va avea loc Concursul de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa – 2015" ediţia a XIV-a.

Zilele Creangă se vor încheia la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă" la 6 martie.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Ion Creangă , scriitor , Moldova , Romania , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2307 locuitori

Ciutuleşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mărineşti, Ciutuleşti, Ion Vodă, Sîrbeşti. Satul Ciutuleşti aşezat în valea rîului Răut, este situat la o distanță de 21 km de oraşul Floreşti şi la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2307 oameni. Menționat documentar, cu numele Visterniceni, în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.