Mergi spre compartimentul: Cultura
28 februarie 2015, 09:22 Cultura views 11151
Artişti din 12 ţări vor participa la Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”
28 februarie 2015, 09:22 Cultura views 11151

Artişti din 12 ţări vor participa la Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”

La cea de-a 49-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor", care se va desfăşura în perioada 1-10 martie la Chișinău, vor participa artişti din 12 ţări: R. Moldova, Estonia, Italia, România, SUA, Bulgaria, Israel, China, Georgia, Germania, Rusia şi Australia, transmite MOLDPRES.

Despre acest lucru a informat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Culturii Monica Babuc.

Potrivit sursei citate, la ediţia din acest an a Festivalului organizatorii vin cu un program variat de spectacole muzicale zilnice, desfășurate de instituţiile concertistice din subordine: Organizaţia Concertistică şi de Impresariat „Moldova-Concert", Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici", Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu" şi Sala cu Orgă.

„Programul include concerte ale formaţiilor „Holograf" şi „3 SUD EST" din România, Orchestrei de instrumente populare a Teleradio Bulgaria, Ansamblului de instrumente tradiţionale „Classical Impressions Ensemble" din China ş.a.", a afirmat Monica Babuc.

De asemenea, pe perioada Festivalului vor evolua cunoscutele colective artistice autohtone: Ansamblul naţional academic de dansuri populare „Joc", Orchestra naţională de muzică populară „Lăutarii", Ansamblul de dansuri şi cîntece populare „Fluieraş", orchestrele de muzică populară „Mugurel" şi „Folclor", precum şi „Jazz Orchestra" a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Ansamblul „Concertino", Capela corală „Doina", Corul de cameră din Tiraspol.

„Un concept inedit al spectacolului de inaugurare „Armonii de primăvară", care se axează pe creaţii din repertoriul clasic mondial şi nu numai, vine să adune pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac" cele mai mari personalităţi originare din R. Moldova: soprana Valentina Naforniţă de la Opera de Stat din Viena, Andrei Jilihovschi de la Teatrul „Bolşoi" din Moscova, Michael Kleitman din Australia, vioristul Inel Manciu, Marea Britanie ș.a. Ei vor fi acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, dirijată de Mihai Agafiţa", a mai spus ministrul Monica Babuc.

În total vor prezentate 48 de spectacole, dintre care 26 – în 13 raioane ale țării.

Bugetul Festivalului constituie 1 mln 128 mii de lei.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , muzica , cultura , Martisor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
1319 locuitori

Ciufleşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ciufleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1319 oameni. Satul Ciuflești a fost menționat documentar în anul 1782.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.