Mergi spre compartimentul: Cultura
23 mai 2018, 11:40 Cultura views 10542
În Moldova s-a dat startul Zilelor scrisului și culturii slave
23 mai 2018, 11:40 Cultura views 10542

În Moldova s-a dat startul Zilelor scrisului și culturii slave

Ieri, cu prilejul Zilelor scrisului și culturii slave, în țara noastră a avut loc un concert festiv, în fața spectatorilor au evoluat ansamblurile de vocaliști și interpreții de dans popular.

„Cadril este un dans care a făcut parte din programul balurilor rusești. El a făcut parte din programul sovietic de dansuri de gală, adică acest dans are o legătură directă cu cultura rusă, bine, respectiv și cu cea slavonă".

În cadrul concertului a avut loc o prezentare a costumelor populare.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Relații Interetnice al Moldovei.

„În Moldova, slavii sînt, de fapt, pe al doilea loc după moldoveni, dacă vorbim despre numărul populației. Cei mai mulți sunt ucraineni, ruși, bulgari, polonezi, adică toate etniile care creează un popor comun, poporul Republicii Moldova, și formează o națiune civică moldovenească", a spus șeful Biroului de Relații Interetnice Oleg Babenco.

„Dacă veți sta, de exemplu, în Bulgaria sau Cehoslovacia sau în Slovacia timp de două săptămîni, veți începe să înțelegeți această limbă, deoarece ele au aceeași bază".

Evenimentele solemne vor dura pînă la sfîrșitul lunii. Ele vor fi organizate în aproximativ 83 de localități ale țării. Programul include concerte, conferințe și expoziții.

„Să nu uităm că Republica Moldova, ca țară, s-a afirmat acum aproape 700 de ani, chiar la granița dintre lumea slavă și lumea latină. Prin urmare, este o țară, un teritoriu, o societate, în viziunea mea, care de-a lungul mai multor secole a fost expusă unei influențe benefice din ambele părți", a declarat vicepreședintele PDM Marian Lupu.

„Orice naționalitate am avea, cunoașterea altor limbi, inclusiv a celei ruse, totuși face societatea noastră mai bogată", a declarat vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc. Zilele scrisului și culturii slave sîtn marcate în Moldova în al 27-lea an la rînd.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
1300 locuitori

Frunză este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Uiutnoe, Frunză, Andriaşevca Nouă, Andriaşevca Veche, Novosaviţcaia, Novocotovsc, Prioziornoe. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Frunză alcătuia 1300 de oameni în anul 2006. Satul Frunză a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.