Mergi spre compartimentul: Cultura
07 octombrie 2018, 09:30 Cultura views 11308
Cine și unde va restaura orga Sălii cu orgă din Chișinău?
07 octombrie 2018, 09:30 Cultura views 11308

Cine și unde va restaura orga Sălii cu orgă din Chișinău?

În Sala cu orgă din Chișinău, care recent și-a marcat cea de-a 40-ea aniversare cu un concert festiv, este în toi reparația clădirii, în scurt timp va începe reconstrucția scenei și a sălii în întregime, va fi reparată capital și orga. 

În opinia unei astfel de autorități necondiționate ca Anna Strezeva, care în prezent este unicul angajat care muncește aici de la deschiderea Sălii cu orgă, instrumentul are nevoie de atenție sporită : se preconizează ca partea lui electrică, depășită, să fie înlocuită cu electronică modernă. Urmează restaurarea a 3060 de țevi, înlocuirea numeroaselor detalii din țesături moi. 

Dna Anna crede că ar fi bine ca instrumentul să fie restaurat fără a fi scos din țară. Potrivit ei, lucrările vor fi supravegheate de un profesionist german de clasă, iar executorul nemijlocit al lor va fi una din trei companii germane, selectată în urma unui tender special. 

Într-un interviu pentru portalul Noi.md organista Svetlana Bodiul a adus sincere mulțumiri directorului Sălii cu orgă Larisa Zubcu, Annei Strezeva, experimentatului meșter Valeriu Bivol pentru faptul că în pofida dificultăților financiare și de alt ordin, cu prețul unor eforturi supraomenești au știut să mențină instrumentul în stare bună, îi oferă toată dragostea. 

Svetlana Bodiul cunoaște bine această orgă, dat fiind că anume ea a stat la acest instrument acum 40 de ani, la deschiderea Sălii cu orgă, iar ulterior a evoluat deseori pe această scenă cu programe solo sau în concerte mixte.

Ea a mai menționat, că instrumentul sună perfect, dar dacă specialiștii zic că are nevoie de reparații, trebuie să-i credem. 

”Trebuie să înțelegem, că 40 de ani este un termen mare, iar orga este extrem de capricioasă, complexă, fragilă, scumpă. De aceea cred că în soluționarea acestei probleme principalul e să fie găsiți profesioniști veritabili. Ei trebuie să decidă ce, cum și unde trebuie restaurat. Căci este una dintre cele mai bune , în spațiul post-sovietic, orgi cehe confecționate de o companie deja inexistentă din or.Krnov. Deci, soarta ei poate fi încredințată numai unor specialiști de clasă. Mai ales că este vorba despre un instrument de concert, și o companie mică, care nu dispune de un personal solid și experiența necesară, nu va face față acestor lucrări. Și aveți dreptate: Anna Strezeva este o mare autoritate în această privință. Este foarte bine că ea poate supraveghea restaurarea orgii”, - a menționat Svetlana Bodiul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sala cu Orgă , Chisinau , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
995 locuitori

Fundurii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 995 de oameni. Satul Fundurii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.