Mergi spre compartimentul: Cultura
29 octombrie 2018, 10:10 Cultura views 8341
Piatra funerară Alexandru Plămădeală - în fază de finalizare (Foto)
29 octombrie 2018, 10:10 Cultura views 8341

Piatra funerară Alexandru Plămădeală - în fază de finalizare (Foto)

Proiectul de restaurare a pietrei funerare de pe mormîntul distinsului artist plastic Alexandru Plămădeală se află în fază de finalizare, scrie consilierul prezidențial Corneliu Popovici într-o postare pe facebook.

Potrivit acestuia, acum patru ani, piatra funerară de pe mormîntul distinsului artist plastic Alexandru Plămădeală din Cimitirul Central Chișinău a fost vandalizată iar la indicația Președintelui Republicii Moldova, domnului Dodon Igor, în luna septembrie a avut o ședință de lucru cu sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tironciuc, în cadrul căreia au identificate soluții pentru a restaura monumentul funerar.

"Astăzi, proiectul se află în fază de finalizare, situație constatată de un grup de experți în timpul vizitei de lucru în atelierul sculpturilor - restauratori.

Alexandru Plămădeală este considerat cel mai important sculptor din prima jumătate a sec. al XX-lea. Este autorul monumentului Domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfînt, amplasat în Grădina Publică din centrul Chișinăului (1927), și al bustului funerar al poetului Alexei Mateevici din Cimitirul Central din Chișinău.

A imortalizat în piatră chipurile mai multor oameni de creație și intelectuali – Alexandru Donici, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Ion Minulescu, I. Teodorescu-Sion și alții", scrie Popovici.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
769 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.