Mergi spre compartimentul: Cultura
09 noiembrie 2018, 16:44 Arhitectura views 18464
La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică (Foto)
09 noiembrie 2018, 16:44 Arhitectura views 18464

La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică (Foto)

La Chişinău continuă să fie demolate clădiri de semnificaţie istorică .

Această realitate tristă a fost constatată de arhitectul Mihail Orlov, potrivit căruia a fost parţial distrusă una dintre cele mai cunoscute case din Chişinău, casă în care, pe vremuri, au fost A.S. Puşkin. V.F. Raevski. M.F. Orlov, relatează Noi.md.

Este vorba despre renumitul conac al lui Mihalache Caţica – monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională, care este înregistrat cu numărul 31 în Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat.

După cum a specificat arhitectul, monumente de acest gen creează Aura unui oraş istoric, atrag turişti şi alcătuiesc sentimentul de adevărată mîndrie pentru orăşeni.

Despre distrugerea acestei clădiri a anunţat încă la 7 iulie, 2017, doctorul în ştiinţe istorice, Mark Tkaciuk.

„S-a schimbat cumva situaţia timp de un an? Da, s-a schimbat. De acest lucru te poţi lesne convinge făcînd o comparaţie a imaginilor din anul 2017 cu cele actuale. Clădirea continuă să fie distrusă", a menţionat Mihail Orlov.

Potrivit lui, această distrugere îşi are şi autorii.

„Nu sînt doar beneficiarii clădirii construite alături, de dragul căreia, probabil, are loc distrugerea istoriei noastre comune, dar şi funcţionarii care au semnat documentele permisive şi autorităţile lipsite de orice reacţie la o încălcare evidentă a legii. Mai sînt şi arhitecţii, constructorii, specialiştii pentru încălzire şi ventilare, geodeziştii, zidarii. Colegi, mai pe scurt. Oare chiar vouă, Creatorilor, nu vă este ruşine? Or, vedeţi şi înţelegeţi la ce fapte vă sînt folosite mîinile. Cu ce veţi rămînea, ce veţi povesti copiilor?", scris arhitectul pe pagina sa din internet.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

clădire , Arhitectura , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
1360 locuitori

Bîcioc este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bîcioc și Novovladimirovca. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Grigoriopol și la 61 km de Chișinău. Populaţia satului Bîcioc alcătuia 1360 de cetăţeni în anul 1997. Satul Bîcioc a fost întemeiat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.