Mergi spre compartimentul: Cultura
16 decembrie 2018, 14:30 Cultura views 15098
Tîrgul Național al Covorului se va desfășura la Chișinău și în mai multe localități
16 decembrie 2018, 14:30 Cultura views 15098

Tîrgul Național al Covorului se va desfășura la Chișinău și în mai multe localități

Cea de-a V-a ediție a Tîrgului Național al Covorului cu genericul "Covorul Dorului", va fi inaugurat astăzi la Chișinău, în cadrul Tîrgului de Crăciun.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că Tîrgul Național al Covorului se va desfășura concomitent în trei muzee naționale: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Monica Babuc a precizat că evenimente similare dedicate promovării covoarelor basarabene, a tehnicilor de țesut, precum și a tradițiilor sărbătorilor de iarnă vor fi organizate în peste 50 de localități din 21 de raioane ale Republicii Moldova, la care vor fi implicate autoritățile publice locale, muzeele, casele de cultură, bibliotecile, instituțiile de învățămînt, inclusiv cele preșcolare etc.

Potrivit oficialului, evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat "Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor" în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Scopul Tîrgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic moldovenesc și ale etniilor din țară, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova.

Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc la ora 14.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Potrivit directorului instituției, Petru Vicol, aici va fi vernisată expoziția "Imaginea lumii țesută în lînă", care va conține covoare din patrimoniul muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lînă, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România).

La rîndul său, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al Moldovei, Elena Postică a afirmat că, începând cu ora 15.30, vizitatorii vor putea admira în incinta instituției expoziția "Magia covorului vechi", în cadrul căreia vor fi prezentate peste 30 covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din cele 250 din colecția muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. "Sunt piese de o valoare de patrimoniu incontestabilă. Aici veți putea vedea un covor țesut în secolul XIX de Maria Inculeț, mama lui Ion Inculeț, un covor din familia Eugeniei Crușevan, prima femeie avocat din Basarabia", a mai spus Elena Postică.

Între orele 17.00 și 18.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, va avea loc vernisajul expoziției "Tradiție și modernitate". Potrivit directorului instituției, Tudor Zbîrnea, expoziția va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Vladimir Palamarciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrînceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă și alții.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Tîrgului Național al Covorului sunt Formația "Flori de măr" din Rîșca, Suceava, Grupul folcloric "Glasul Odăieșilor", județul Galați, "Alaiul Cerbul" din Heleșteni, Iași.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

tirg , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
3427 locuitori

Gura Bîcului este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Este amplasat la o distanță de 35 km de orașul Anenii Noi și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3427 de oameni. Prima atestare documentară a satului (cu numele Davidova) datează din anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.