Mergi spre compartimentul: Bucătăria
26 mai 2023, 15:30 Cultura vinului la moldoveni views 26811
Ce nu v-a spus nimeni despre vinul roşu
Foto: gandul.info
26 mai 2023, 15:30 Cultura vinului la moldoveni views 26811

Ce nu v-a spus nimeni despre vinul roşu

Vinul roşu, cu sau fără alcool, şi extractul din seminţe de struguri ar putea preveni dezvoltarea cariilor, au constatat cercetătorii spanioli, care au afirmat că descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi produse naturiste.

Persoanele care obişnuiesc să bea vin roşu prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu carii. Concluzia vine din partea unui grup de cercetători spanioli.

Maria Victoria Moreno-Arribas, de la Consiliului naţional de cercetare din Spania, a spus că afecţiunile stomatologice sunt printre cele mai răspîndite maladii la nivel global şi că bolile gingivale şi cariile - care duc în cele mai multe cazuri la pierderea dinţilor - afectează între 60% şi 90% din populaţia globală.

Problemele încep cînd anumite bacterii din gură încep să se acumuleze şi formează biofilme care sunt dificil de distrus. Acestea duc la apariţia plăcii dentare şi produc substanţe acide care încep să atace smalţul dinţilor.

Perierea regulată a dinţilor cu pastă ce conţine fluor contribuie la combaterea plăcii bacteriene şi a cariilor, însă efectele sunt limitate în timp.

Cercetări anterioare au indicat faptul că extractul din seminţe de struguri şi vinul pot încetini dezvoltarea bacteriilor, iar echipa de cercetători spanioli a încercat să stabilească dacă nu cumva acestea pot preveni şi cariile.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au cultivat în laborator bacterii sub formă de biofilm care provoacă afecţiuni dentare.
Ulterior, au scufundat biofilmele timp de cîteva minute în diferite lichide, inclusiv vin roşu, vin roşu fără alcool, vin roşu amestecat cu extract din seminţe de struguri, apă şi etanol în concentraţie de 12%.

Vinul roşu, cu sau fără alcool, precum şi vinul amestecat cu extract din seminţe de struguri s-au dovedit cele mai eficiente în distrugerea plăcii bacteriene, potrivit studiului publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

vin , sanatate , studiu , bauturi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.