|
REŢETA ZILEI: Baclava moldovenească
Mod de preparare:
Se pregăteşte un aluat ca pentru plăcinte (vezi reţeta „Aluat pentru plăcinte și învîrtite”). Se împarte în bucăţele nu prea mari, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Se întinde foi subţiri, se stropindu-se cu unt, se pun cîte 2. Se pun într-o tavă unsă cu ulei, punîndu-se între straturi un amestec de nucă, zahăr, ou, scorţişoară şi vanilină, suprafaţa se unge cu ou. Cînd oul se usucă, pe suprafaţă se fac nişte tăieturi în formă de pătrăţele mici cu un cuţit foarte ascuţit, uns cu unt. Baclavaua se coace la foc foarte slab timp de 1,5 ore. Cînd suprafaţa începe să se rumenească, tăieturile se ung cu ou, iar cînd baclavaua este gata - cu miere, înainte de a fi servită, baclavaua se taie bucăţi.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1½ pahar făină de grîu,
- 1/2 ou,
- 2½ pahare unt topit,
- 1 pahar miere,
- 1 lingură ulei,
- 2/3 pahare apă,
- sare.
Pentru umplutură:
- 3 pahare miez de nucă pisat,
- 2 pahare zahăr tos,
- 1 ou,
- 2 linguri scorţişoară,
- un pic de vanilină.
- Pascaru: "Cetățenii sînt îngrijorați ca alegerile să nu se transforme într-un "sportloto""
- YMCA lansează un nou proiect în Moldova ©
- MAE: Se confirmă decesul unui cetățean moldovean în urma masacrului de la Crocus City Hall
- În Rusia s-a sărbătorit "Mărțișorul" cu speranța îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări
- Cîrnaț, despre votul prin corespondență: ”El trebuie introdus ori pentru toți, ori pentru nimeni”
- Produsele Viorica Cosmetic, vedete la expoziția Cosmo Perfumery & Cosmetics 2024 din Bologna ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1503
- Populația:
- 2885 locuitori
Roşu este un sat şi comună din raionul Cahul. Roşu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2885 de oameni. Satul Roșu a fost menționat documentar în anul 1503.
Comentarii
(3)А мамалыга - та же итальянская палента. Все это стало теперь нашим национальным, и это не плохо, но изначально... мы все позаимствовали от более сильных и развитых на тот моент стран