Mergi spre compartimentul: Bucătăria
23 iulie 2023, 13:30 Bucătăria views 22320
23 iulie 2023, 13:30 Bucătăria views 22320

Ce să mîncăm pe caniculă

Vara căldurile devin insuportabile. Știati că există alimente care ajută organismul să tolereze arțița verii. Specialiştii ne recomandă ca în aceste zile să evităm carnea de porc, mezelurile, preparatele de tip fast-food şi chiar şi dulciurile. Pe toate acestea le putem înlocui cu legume şi fructe proaspete.

Pentru a nu vă supune organismul unui stres suplimentar inutil, medicii ne sfătuiesc să renunţăm la mesele copioase. Spre exemplu, carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de pui, vită sau cu peşte.

Pe lista alimentelor indicate în zilele caniculate se află legumele şi fructele proaspete, dar şi produsele lactate. Legumele cu un conținut scăzut de amidon, cum ar fi: fasolea verde și galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveții, spanacul, salata verde, varza. Cele mai răcoritoare sînt merele, grepfrutul, mandarinele, mango,  perele, căpșunele.

Laptele dulce, spre exemplu, reechilibrează aportul de calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente, în timp ce brînza pe cel de sodiu.

Totodată, nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm şi ciocolată bogată în cacao, dar să nu facem excese. Mare importanţă trebuie să dăm şi hidratării şi să bem cel puţin un pahar de apă la fiecare 20 de minute.

Cele mai indicate lichide pe timp de caniculă sînt apa plată, apa minerală, precum și toate sucurile naturale făcute din fructe. Evitați sucurile acidulate din supermarket.

Deşi este foarte cald, specialiştii ne recomandă să nu ne ferim de ceaiurile calde, deoarece ele ajută la o mai bună termoreglare a organismului. Unul dintre cele mai răcoritoare ceaiuri de vară este cel de mentă amestecat cu ceai verde.



Cuvinte cheie:

sanatate , caldura , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
748 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 748 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.