Mergi spre compartimentul: Bucătăria
05 octombrie 2020, 11:00 Băuturi tradiţionale views 3722
Cei mai buni viticultori moldoveni au cules premii
05 octombrie 2020, 11:00 Băuturi tradiţionale views 3722

Cei mai buni viticultori moldoveni au cules premii

În acest an, sărbătorim Ziua Naţională a Vinului altfel. Degustările nu se mai fac în centrul Chişinăului, ci acasă, alături de familie şi prieteni, iar sloganul este "Eu deVin sărbătoare", scrie publika.

Totuşi, organizatorii nu au putut renunţa la premierea celor mai buni din sectorul vitivinicol. Evenimentul a fost urmărit online de oamenii care au vrut să ciocnească un pahar cu vin pentru cei care întregul an au muncit pe podgorii şi în crame.

Aşadar, în acest an, marele premiu în domeniu a ajuns la "Rădăcini Wines" care s-a afirmat pe arena internaţională.

VASILE LUCA, directorul general "Rădăcini Wines": "Avem pieţe de desfacere foarte şi foarte interesante pentru noi, pieţe foarte calitative din punct de vedere a cerinţelor. Suntem foarte prezenţi pe piaţa Marii Britanie şi pentru noi, piaţa asiatică."

"Cel mai iscusit oenolog al anului" a fost desemnat Anatolie Codjebaş. De 25 de ani, el veghează la producerea vinului la una din întreprinderile vinicole din sudul ţării care ajunge nu doar în magazinele din ţară, ci şi în cele din Polonia, Cehia sau Statele Unite sau China.

ANATOLIE CODJEBAŞ, oenolog principal la "Kazayak-Vin": "Acest an a fost, ca pentru toţi, unul dificil din cauza COVID-19, a secetei şi a recoltei mici. Dar dacă e să vorbim despre calitatea vinului, acesta va fi de calitate."

După decenii de muncă, cercetătorul principal de la Institutul de Hoticultură şi Tehnologii Alimentare, Gheorghe Savin, a primit medalia "Vinul Moldovei. O legendă Vie". El a făcut parte din echipa care a creat soiuri noi de struguri, printre care şi "Moldova".

GHEORGHE SAVIN, cercetătorul principal de la "Institutul Ştiinţigico-Practic de Hoticultură şi Tehnologii Alimentare": "Prin aceste soiuri se diminuează numărul de tratamente chimice aproape în jumătate, ceea ce înseamnă mai puţin pressing chimic asupra faunei, florii şi, în definitiv, asupra genoului uman, asupra sănătăţii."

Datorită celor dedicaţi culturii vitivinicole, străinii se gîndesc la un pahar de vin nobil atunci cînd aud de Moldova.

ION PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediulu: "Rezultatele vorbesc de la sine. Anul trecut, au fost exportate vinuri în umă totală de 200 de milioane de dolari. Este mult, puţin? Avem unde creşte."

În acest an, sărbătorim vinul moldovenesc cu mai puţin fast. Totuşi, cea mai mare răsplată pentru producători este să ciocnim, de Ziua Naţională a Vinului, un pahar de vin.

GHEORGHE ARPENTIN, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: "În mare măsură, datorită acestui eveniment, ţara noastră s-a poziţionat pe un loc de cinste pe harta turismului vitivinicol a lumii. Din cauza situaţiei dificile din acest an care este legată de pandemia provocată de COVID-19, sectorul este foarte responsabil."

Premii au mai ajuns şi la alte vinării, cum ar fi "Chateau Vartely", "Valul lui Traian" şi"Purcari." În Capitală, organizatorii s-au limitat la o expoziţie cu etichete de vin de colecţie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

vin , premiu , Ziua vinului

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
410 locuitori

Cîmpul Drept este un sat din cadrul comunei Sărăţica Nouă, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 410 oameni. Satul Cîmpul Drept a fost întemeiat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.